Protokol o saradnji Grčke i Srbije u vojnom obrazovanju

Izvor: RTS, 13.Jul.2017, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protokol o saradnji Grčke i Srbije u vojnom obrazovanju

Na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke, ministar odbrane Aleksandar Vulin i njegov grčki kolega Panos Kamenos saglasili su se da postoji obostrani interes za saradnju u oblasti odbrane, a potvrda daljeg razvoja saradnje je Protokol o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja koji je danas potpisan.
Ministri su naglasili da su odnosi Srbije i Grčke tradiconalno prijateljski i da postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jasno opredeljenje obe strane za dalje intenziviranje odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, te za nastavak političkog dijaloga i dalje unapređenje privredne saradnje, navodi se u saopštenju.

Vulin je naveo da je najsnažnija potvrda prijateljstva kontinuirana podrška koju Grčka daje Srbiji kada je u pitanju članstvo u EU i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji.
Ministar je, kako se navodi, posebno zahvalio pripadnicima grčkog kontingenta KFOR-a na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji.
"Republika Srbija prepoznaje KFOR kao partnera i nosioca stabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Vulin i dodao da se Srbija oštro protivi transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. Vojsku Kosova.
Kako se navodi u saopštenju, na bilateralnu i multilateralnu saradnju pozitivno je uticalo i to što je Grčka od 1. januara preuzela ulogu kontakt ambasade Srbije sa NATO-om.
Takođe, navodi se da je Ministarstvo nacionalne odbrane Grčke značajno podržalo učešće Srbije u sastavu Borbene grupe Evropske unije HELBROC.
Srpski i grčki ministar razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim izazovima u regionu, o migrantskoj krizi i složili se da je neophodna saradnja svih zemalja u borbi protiv terorizma i ostalih asimetričnih bezbednosnih pretnji koje ne poznaju granice.
Ministri su izrazili zadovoljstvo povodom nedavne uspešne realizacije vežbe specijalnih snaga "FALCON", a potvrda daljeg razvoja saradnje je, istakli su, Protokol o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja, koji je danas potpisan, a koji će dodatno urediti jednu od težišnih oblasti saradnje.
Tokom nedavne posete grčkog ministra odbrane Srbiji, potpisan je Memorandum o razumevanju vlada za saradnju u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra "AMSCC".
Takođe, kako se navodi, realizovan je Industrijski dan na kojem su prvi put predstavnici odbrambenih industrija razmenili informacije o proizvodnim programima i razgovarali o modalitetima za uspostavljanje saradnje.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vulin i Kamenos: Obostrani interes Srbije i Grčke za saradnju u oblasti odbrane

Izvor: Blic, 13.Jul.2017

Ministri odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Grčke Panos Kamenos saglasili su se da postoji obostrani interes dve zemlje za saradnju u oblasti odbrane, a potvrda daljeg razvoja saradnje je Protokol o saradnji u oblasti vojnog obrazovanja koji je danas potpisan...Vulin je na sastanku sa Kamenosom rekao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.