Protesti protivnika dogovora sa Grčkom i večeras u Skoplju

Izvor: Beta, 18.Jun.2018, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti protivnika dogovora sa Grčkom i večeras u Skoplju

Protivnici dogovora o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i večeras protestuju ispred Sobranja Makedonije u centru Skoplja.Nakon sinoćnih nasilnih protesta, na kojima je povredjeno 10 policajaca i sedam demonstranata večeras su protesti na kojima se okupilo nekoliko stotina gradjana, mirni, uz patriotsko skandiranje i poruke i makedonske državne zastave i zastave sa 16-krakim suncem iz Vergine.Protest je počeo oko 20.00, a zgradu makedonske skupštine obezbedjuju jake snage specijalne policije.Demonstranti su pozvali na ponovno okupljane sutra u 11.00 isped zgrade Sobranja u kojoj će tada poslanici početi proceduru za ratifikaciju sporazuma sa Grčkom.Da se prikljući sutrašnjem protestu pozvan je i Hristijan Mickoski, lider opozicione partije VMRO DPMNE koja se protivi dogovoru koji su potpisale vlade Makedonije i Grčke.Govornici i okupljeni demonstranti su izražavali negodovanje politikom premijera Makedonije Zorana Zaeva i davali podršku predsedniku države Djordju Ivanovu, koji je najavio da ni po koju cenu neće potpisati Dogovor kada ga poslanici ratifikuju.Protesti koje protivnici promene ustavnog imena Makedonije organizuju poslednjih nekoliko dana, nakon što su premijeri dve zemlje postigli dogovor, nemaju zvaničnog organizatora, već se pozivi šire preko društvenih mreža.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirni protest u Skoplju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Jun.2018, 07:52

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u Skoplju drugu noć zaredom u znak protesta zbog promene imena Makedonije. Tražili su ostavku premijera Zorana Zaeva zbog novog dogovora sa Grčkom. Istovremeno, klicalo se ime makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, koji ne podržava sporazum. Okupljanje je prošlo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.