Pronađeno domaćinstvo staro 6.000 godina

Izvor: Blic, 26.Okt.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeno domaćinstvo staro 6.000 godina

Grčki arheolozi pronašli su ostatke jednog domaćinstva iz vremena kamenog doba, koje je ostalo nedirnuto oko 6.000 godina, saopšteno je iz Ministarstva kulture Grčke.



"Ovo je redak slučaj, jer su antikviteti ostali nedirnuti uprkos poljoprivrednim radovima ili nekim drugim aktivnostima oko 6.000 godina", navodi se u saopštenju.

Sama naseobina uništena je u požaru, ali su njeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukućani imali vremena da pobegnu, noseći sa sobom vredno kameno oruđe.

Arheolozi su umesto toga pronašli veliki broj posuda od gline, vodeničkih kamenova, kameno oruđe i dve peći.

Pravougaona struktura, površine od 58 kvadratnih metara, izgrađena je u četvrtom milenijumu pre nove ere.

Stajala je na vrstama štula, a njen spoljašnji drveni okvir bio je ispunjen mešavinom granja i trske pokrivene glinom, dok su se na podu nalazile prostirke od slame.

Domaćinstvo je imalo posebne delove na kojima se pripremalo žito i ostavljali poljoprivredni proizvodi.

Otkriveno je u blizini grada Aridaia u oblasti Makedonija, između marta i jula tokom radova na poboljšanju lokalnog vodovoda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.