Pronađen zaboravljeni drevni grad u Grčkoj

Izvor: B92, 13.Dec.2016, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen zaboravljeni drevni grad u Grčkoj

Arheolozi su otkrili 2.500 godina star izgubljeni grad u Grčkoj.

Istraživači Univerziteta u Geteborgu i Univerziteta u Bornmutu počeli su da istražuju ruševina sela Vlohosa oko 300 kilometara od Atine.

Iako su neki ostaci sela već bili poznati, na brdu je otkriveno potpuno zanemareno naselje.

“Kolege i ja smo odmah shvatili njegov potencijal”, kaže Robin Ronlund, vođa istraživačkog tima.

“Činjenica da ga niko ranije nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istraživao je prava misterija”.

Tim je otkrio ostatke tornjeva, zidina i gradskih kapija na padinama brda, a nadaju se da će izbeći prekopavanje upotrebom posebnog radara za skeniranje tla.

Tokom prve dve nedelje rada otkrili su drevnu grnčariju i novčiće iz 500. godine pre nove ere.

Ronlund kaže da, prema dosadašnjim nalazima deluje, da je grad cvetao u periodu od četvrtog do trećeg veka pre nove ere, a da je potom napušten, najverovatnije zato što su ga zauzeli Rimljani.

Drugi deo rada na ovom terenu planiran je za avgust sledeće godine.

“Vrlo malo se zna o drevnim gradovima u ovoj regiji. Zato naš projekat popunjava važnu prazninu u našem znanju o ovoj oblasti i pokazuje da imamo još mnogo toga da otkrijemo na tlu Grčke”, kaže Ronlund.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otkriven izgubljeni grad u Grčkoj, arheolozi u šoku: Mislili smo da je ovo NEMOGUĆE

Izvor: Blic, 13.Dec.2016

Arheolozi su u Grčkoj otkrili izgubljeni grad, star 2.500 godina. Naučnici Univerziteta u Geteborgu i Univerziteta u Bornmutu započeli su istraživanje ruševina u selu Vlohos, oko 300 kilometara severno od Atine...It's very atmospheric on the hill today.. But not much visibility for the survey 🌥...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.