Priča o Grčkoj autonomnoj republici u Bačkom Magliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2017, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o Grčkoj autonomnoj republici u Bačkom Magliću

Knjiga manje poznatih priča naroda Vojvodine, "Izgubljeni u ravnici" Žikice Miloševića, predstavljena je sinoć u Magliću gde se pre 70 godina dogodila jedna od najuzbudljivijih i najdramatičnijih epizoda opisanih u ovoj knjizi - "Eksperiment Buljkes - Grčka autonomna republika u Jugoslaviji".

Autor je brojnoj publici predstavio ovaj deo istorije Maglića, a Uranija Kozmidis Luburić, potomak Grka iz Buljkesa prenela je živo sećanje na svog oca Fila Kozmidisa, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je deo te istorije, ali i na majku Idu Sabo, najstariju partizanku, koja je prošle godine preminula u 101. godini.

O grčkoj manjini u Srbiji govorio je Vasilios Provelegios iz Građanska stranka Grka Srbije, a o bogatstvu prožimanja različitih kultura i Buljkesu, kao socijalnom eksperimentu, govorila je i glavna urednica časopisa "Hlas Ludu", Vladimira Dorčova-Valternova.

Jedan od najvećih poznavalaca istorije ovog sela, matičarka Vinka Marjanović, podelila je sa publikom mnoge interesantne priče iz ovog dela istorije i podsetila na bogatstvo suživota različitih kultura na jednom tako malom prostoru.

O knjizi Žikice Miloševića i značaju njegove 22 manje poznate priče o narodima u Vojvodini govorili su i Srđan Simić, predsednik Opštine Bački Petrovac i šef odeljenja za kulturu i štampu Ambasade Nemačke Kristijan Rajsmiler, koji se osvrnuo na život Podunavskih Švaba na ovom prostoru.

On se složio sa predlogom Roberta Čobana, izdavača knjige "Izgubljeni u ravnici", da se pokrene inicijativa za uređenje zapuštenih nemačkih i jevrejskih grobalja na prostoru Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.