Prekinuta parada u Solunu, Papuljas otišao ogorčen

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuta parada u Solunu, Papuljas otišao ogorčen

Protivnici vladinih mera štednje onemogućili paradu povodom velikog nacionalnog praznika

Od našeg dopisnika

Atina – U Solunu je juče, prvi put u posleratnoj istoriji Grčke, prekinuta tradicionalna vojna parada povodom obeležavanja velikog nacionalnog praznika.

Nekoliko stotina protivnika vladinih mera štednje uspelo je da blokira trasu kojom je trebalo da idu učesnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << parade kojom se tradicionalno obeležava „Dan Ne“, kada su Grci u Drugom svetskom ratu italijanskom okupatorurekli istorijsko „ne”,odbili da budu pod njihovom komandom i da preko svoje teritorije propuste na Balkan fašističku vojsku. Umešala se policija, a borna kola su postavljena 50 metara ispred tribine na kojoj se nalazio predsednik Grčke Karolos Papuljas .

„Duboko sam razočaran i povređen činjenicom da je ocrnjeno ime ovog grada.Ovo je istorijski dan koji pripada svim Grcima, ne ovoj grupi demonstranata.Ovde sam u znak poštovanja prema Solunu, i sramota je što je sprečena parada, sramota je da mene, koji sam se sa 15 godina borio za ovu zemlju, nazivaju izdajnikom“, izjavio je Papuljas i sa grupom političara i vojnih lica napustio svečanu tribinu. Parada je potom otkazana.

Gradonačelnik Soluna Janis Butaris javno se izvinio svom predsedniku rekavši da se grad spremao za slavlje, a ne za „sramne događaje”. Policija je bila spremna, ali ne za ovakve događaje.

„Mi nismo policijska država i nismo verovali da će biti potrebni kordoni”,izjavio je gradonačelnik, koji je po svemu sudeći prenebregao upozorenje da je situacija u narodu napeta, a neraspoloženje sve veće.

Parade su prekinute i na ulicama drugih grčkih gradova jer je okupljena masa napadala učesnike.Demonstranti nose parole protiv politike vlade i „evropskog monitoringa” povodom rigoroznih mera štednje nametnutih radi izlaska Grčke iz dužničke krize.

Demonstranti su na Rodosu pomorandžama gađali ministra poljoprivrede Kostasa Skandalidisa. U Iraklionu, na Kritu, preprečili su put i napali učesnike.

U Atini su na skromnoj paradi na trgu Sintagma vladu predstavljali ministarka obrazovanja Ana Dijamantopulu i armijski vrh.Grupe studenata su prolazeći pored tribine okretale glavu na drugu stranu. Mnogi su u ruci držali crni flor. Došlo je i do sukoba policije i pripadnika neofašističke organizacije.

Premijer Jorgos Papandreu, koji je odabrao da prisustvuje svečanoj liturgiji povodompraznika, poručio je da je „Grčka danas više nego ikada do sada izgovarajući veliko ’ne’ rešena da stane na sopstvene noge, da se oslobodi svake zavisnosti“.

Ipak, ubeđivanja da je „kriza otvorila mogućnost, a dogovor u Briselu obezbedio dodatno vreme za sprovođenje neophodnih mera”, kako je premijer rekao u obraćanju naciji po povratku iz Brisela, izgleda da ne smiruju tenziju u narodu, kao ni uveravanja ministra finansija Venizelosa daneće biti novih mera štednje, novih smanjenja plata i penzija. U to, pokazuju ankete,malo ko veruje.

Opozicione partije osudile su incident u Solunu i vladu optužile da je nesposobna da obezbedi proslavu nacionalnog simbola grčke istorije.

Kabinet je zvanično odgovorio da se policija nije umešala jer bi to dovelo do novih zaoštravanja i novih incidenata.Vlada se izvinila predsedniku Papuljasu, a premijer Papandreu je incident nazvao pokušajem podrivanja demokratskih institucija Grčke.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 29.10.2011.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.