Požari slučajnost ili igra dozvolama? / VIDEO

Izvor: B92, 09.Avg.2018, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požari slučajnost ili igra dozvolama? / VIDEO

U Grčkoj su se pojavili snimci na kojima se vidi da je vatru namerno podmetnuo čovek. Kako je u Srbiji, da li se požari podmeću?

Kada izgori neki ugostiteljski objekat, uglavnom se mogu čuti priče da je požar podmetnula ili konkurencija, ili sam vlasnik da bi naplatio osiguranje.

Ipak, nije tako lako podmetnuti požar, i ne ostaviti trag.

“U današnje vreme forenzike, svih ostalih tehničkih metoda, vrlo je teško sakriti tragove nastanka požara”, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu Rade Milošević.

Vatrogasci su tu da spreče da dođe do žrtava i da ugase vatru, a u istragu se uključuje kriminalistička policija, forenzičari, i naravno tužilaštvo. Ima i drugih načina da se izazove požar.

“Sam proces proizvodnje u određenim oblastima može da izazove požar, u zavisnosti od tehnologije koja se primenjuje, i preduzimanju svih neophodnih mera i radnji iz preventivnih nadležnosti u suzbijanju mogućeg nastanka požara ili eksplozije. Tako da veći deo požara, može se reći, je prouzrokovan nepažnjom, nemarom ili tehničkom neispravnošću”, dodao je on.

Primer za to su požari koji su izbijali u fabrici hartije na Adi Huji, gde je prilikom gašenja jednog od požara poginuo vatraogasac Milan Rmuš, a povređene su njegove kolege i radnici fabrike.

“Da bilo je oko samog pogona te sitne hartije dosta, mogu slobodno reći nesređen prilaz objektu, ispred samog objekta je bila, u stvari i dalje postoji gasna stanica, tako da smo imali više opasnosti. Prva i osnovna opasnost je bila od te ugljene prašine, druga opasnost je bila od te gasne stanice, i treća opasnost je bila od tog sitnog papira”, rekao je Dragan Miković iz vatrogasno-spasilačke brigade.

Zbog sumnji da je vatra namerno podmetnuta nadležni su zabranili rad fabrike, a podnete su i krivične prijave protiv odgovornih lica.

Najdrastičniji primer zloupotreba i namernog izazivanja požara je Grčka, gde je dokazano da su poslednji požari u kojima je poginulo mnogo ljudi podmetnuti.

Kao razlog navodi se to što zemljište na kom ne može da se gradi, posle požara postaje građevinsko.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.