Požar stigao na 20  kilometara od Atine /video/

Izvor: Blic, Tanjug, 24.Avg.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar stigao na 20 kilometara od Atine /video/

Crna čađ od požara koji su se približavali Atini prekrila je juče grčku prestonicu. Vlasti su naredile evakuaciju oko 20.000 stanovnika Agiosa Stefanosa, predgrađa koje se nalazi na 23 kilometra severno od Atine, nakon što je vatra stigla do nastanjenog područja.

Požari su juče ugrožavali i mesta Varnavas i Maraton u blizini glavnog grada Grčke, a pojedini delovi Atine ostali su bez struje.

Iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grčke Nacionalne elektroenergetske kompanije saopšteno je da požari nisu zahvatili mrežu visokog napona, a na otklanjanju kvarova u niskonaposnoj mreži angažovano je 200 električara.

U širem području Atine objavljeno je vanredno stanje. Vatra je buktala na 20 kilometara udaljenosti od centra grčke prestonice i zahvatila na hiljade hektara borove šume i gustiša. Vojska je sklonila protivavionske rakete iz obližnje baze budući da se vatrena stihija približavala tom delu.

"Situacija je tragična. U mnogim delovima vatra je potpuno van kontrole", izjavio je Janis Sguros, lokalni guverner atinskog područja. "Više od 12.000 hektara šume je izgorelo. To je prava ekološka katastrofa", kazao je Sguros.

U pomoć u gašenju vatrene stihije pristiglo je dvanaest aviona kanadera i devet helikoptera, među kojima su bile i letelice iz Francuske, Italije i sa Kipra. Bojkov Borisov, bugarski premijer, ponudio je Kostasu Karamanlisu, predsedniku grčke vlade, pomoć u gašenju požara u oblasti Atine.

"Spremni smo da pomognemo u prevazilaženju situacije tehničkim sredstvima, medicinskom pomoći i sa ekipama za vanredne situacije", izjavio je Borisov.

I Ministarstvo za vanredne situacije i civilnu odbranu Rusije pružiće pomoć Grčkoj u gašenju šumskih požara, i po nalogu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva uputiće dva protivpožarna aviona "Iljušin-76" (Il-76) i protivpožarni avion-amfibiju "Be-200".

Planirano je da avioni odlete za Grčku već danas, navela je ruska agencija Itar-Tas s, pozivajući se na izjavu sagovornika u upravi za informisanje u Ministarstvu.

U Grčkoj u gašenju požara već učestvuje Mi-26 sa specijalnom opremom. "Iljušin-76" se naziva vodenim bombarderom i iz jednog puta može na plamen da ispusti 42 tone vode.

Itar-Tas s dodaje da se u Grčkoj nastavljaju snažni šumski požari u severnim predgrađima Atine, na ostrvima Zakintos, Skiros, Eubeja i u kontinentalnom delu zemlje.

Više od 400 vatrogasaca borilo se juče protiv požara koji su izmakli kontroli u severnim predgrađima Agios Stefanos, Antusa, Gerakas i Palini. Vatra se u nedelju rano ujutru kretala kroz periferiju Atine, uništavajući kuće i nagnavši na hiljade stanovnika da panično beže tokom noći.

Avioni i helikopteri su juče rano ujutru ponovo počeli da prosipaju vodu posle osmočasovne pauze tokom koje se požar proširio preko delova planine Penteli i stigao do naseljenog predgrađa. Vlasti su evakuisale dve velike dečje bolnice, kampove i seoske kuće, kao i obližnju periferiju kojoj je pretio plamen usled koga su gradske ulice bile zasute pepelom. Stelios Stefanidis, zamenik šefa vatrogasne brigade, izjavio je da do nedelje ujutru nije bilo prijavljenih povreda ljudi, uprkos tome što su sa obližnjih brda stanovnici evakuisani tokom noći.

Vatra delimično pod kontrolom

Prema najnovijim informacijama požari su danas delimično pod kontrolom, a najviše zabrinutosti izaziva vatra na području planine Kiteronas, gde pet helikoptera gasi požar da bi sprečili da plamen stigne do rezidencijalnih kvartova, preneo je Tanjug.

U Grčkoj se i danas očekuju jaki naleti vetra koji ometaju napore vatrogasaca i protivpožarnih aviona i povećavaju opasnost od izbijanja novih požara. Kako navode tamošnji mediji, u okolini Atine trenutno još bukti najmanje pet požara. Jedan front je na planini Penteli, vatrom je okruženi grad Maraton u kome se nalaze značajna arheološka nalazišta, situacija je teška i u području Dionisosa, a u blizini grada Nea Makri tokom noći je evakuisan jedan manastir. Vatrogasci se bore sa vatrom i u drugim delovima Grčke uključujući ostrva Evija i Zakintos, dok su manji požari na severu Peloponeza i egejskom ostrvu Skiros pod kontrolom.

Požar, koji je počeo u petak uveče, zahvatio je područje širine više od 40 kilometara. Stanovnici su pred vatrom bežali pešice, na motorima i u automobilima, dok je područje bilo bez struje i vode. Pri tom je duvao vetar brzinom od 50 kilometara na sat, koji je pogodovao širenju vatre, dok je gust dim ometao gašenje. Volonteri i pripadnici vojske su se pridružili vatrogascima u gašenju požara, dok su meštani pokušavali da spasu svoje domove od vatre puštajući vodu iz creva. Mnogi od njih su se oglušili o naređenje o evakuaciji.

Podmetali požare zbog gradnje naselja

Ovo je najdestruktivniji požar u Grčkoj posle onog koji je zahvatio jug zemlje u avgustu 2007, u kome je nastradalo oko 70 ljudi. Deo požara tada su izazvale visoke temperature i nemar ljudi, ali su grčke vlasti bile uverene da je deo bio namerno podmetnut kako bi se na mestima gde su izgorele šume izgradila naselja. Grčki zakon zabranjuje gradnju u šumskim oblastima, a policija je zbog podmetanja požara tada uhapsila tri osobe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.