Portugalija na putu Grčke i Irske

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugalija na putu Grčke i Irske

Lisabon -- Finansijski problemi Portugalije se produbljuju i približavaju tu zemlju, opterećenu velikim dugovima, neophodnosti da zatraži pomoć za spasavanje.

Portugalski premijer Žoze Sokrateš podneo je sinoć ostavku pošto je parlament odbio da usvoji budžet kojim bi se uvele znatne uštede i sprečila potreba za međunarodnom finansijskom pomoći kakva je prošle godine odobrena Irskoj i Grčkoj.

Svih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pet opozicionih stranaka glasalo je protiv ovih mera, kojima je bilo predloženo smanjenje potrošnje i povećanje poreza, javio je Bi-Bi-Si.

Sokrateš je ranije rekao da više neće moći da upravlja zemljom ukoliko se ne usvoji ovaj budžet, koji predstavlja četvrti paket mera uštede za godinu dana.

Glasanje u portugalskom parlamentu održano je uoči početka dvodnevnog samita Evopske unije na kojem će se finalizovati plan za dužničku krizu u evrozoni.

Izbori u Portugaliji bi trebalo da se održe u narednih nekoliko meseci.

Kamatne stope na portugalske 10-ogodišnje obveznice povećane su danas na rekordni nivo od uvođenja evra 1999. od 7,71 odsto koji se smatra neodrživim i koji bi mogao primorati Portugaliju da zatraži pomoć, kao što su to ranije učinile Grčke i Irska.

Portugalski troškovi pozajmljivanja su tokom poslednjih godinu dana u porastu jer investitori traže veći prinos zbog rizika koji prate odobravanje zajmova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.