Poptisan ugovor za izgradnju autoputa

Izvor: S media, 19.Nov.2010, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poptisan ugovor za izgradnju autoputa

Ugovor za izgradnju autoputa na Koridoru 10, od Vranja do Bujanovca u dužini od osam kilometara, potpisan je danas u Vladi Srbije sa grčkom kompanijom "Aktor", koja bi taj posao trebalo da završi u proleće 2012. godine.

Reč je o deonici Donji Neradovac - Srpska kuća, koja će biti finansirana iz donacije grčke Vlade, posredstvom Helenik (HiPERB) plana u vrednosti od 21,84 miliona evra.

>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />Član Upravnog odbora preduzeća Koridor 10 Nenad Ivanišević, izjavio je da je eksproprijacija zemljišta u potpunosti završena i da bi pripremni radovi trebalo da počnu za oko dve nedelje, uz rok za izgradnju od 18 meseci.

Mrkonjić: Nisam zadovoljan tempom

Ivanišević je kazao da se veći radovi na toj deonici mogu očekivati od marta sledeće godine i izrazio očekivanje da će u 2011. izgradnja preostalih deonica na Koridoru 10 biti u punom zamahu, kao i da će, možda, rok za završetak tog putnog pravca - 2012. godine biti malo produžen na nekim najtežim deonicama na jugu Srbije.

On je najavio da će 24. novembra ove godine biti otvoreni radovi na izgradnji autoputa od Dimitrovgrada do Pirota.

Ugovor za deonicu Donji Neradovac - Srpska kuća, potpisali su državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i nacionalni koordinator plana HiPERB Vesna Arsić, nacionalni koordinator za HiPERB Konstantin Papadopulos, član Upravnog odbora "Koridor 10" Nenad Ivanišević i predsednik Odbora direktora kompanije "Aktor" Dimitrios Kutras, u prisustvu ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića.

Mrkonjić je izjavio da će izgradnja Koridora 10 u Srbiji značajno napredovati početkom izgradnje deonice od Vranja do Bujanovca, što je i prva deonica koju finansira HiPERB na jugu Srbije.

Ministar je rekao da nije u potpunosti zadovoljan tempom izgradnje Koridora 10 u Srbiji, ali da je zadovoljan koliko toga je uradjeno u ovim okolnostima, ističući da su sada na trasi tog putnog pravca otvorena gradilišta na 170 kilometara puta.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i nacionalni koordinator plana HiPERB Vesna Arsić je kazala da je Grčka veoma značajan ekonomski partner Srbiji i da godišnja trgovinska razmena dve zemlje iznosi oko 350 miliona evra, sa trendom porasta.

Mrkonjić: Nisam zadovoljan tempom

Ona je predočila da je Grčka jedan od najvećih investitora u Srbiji i da u zemlji posluje oko 80 grčkih firmi, kao i da oko grčkih 150 kompanija ima zajednička ulaganja sa sprkim preduzećima.

Papadopulos je rekao da bužet HIPERB plana, za podršku zemljama Jugoistočne Evrope, iznosi 550 miliona evra i da će Srbiji iz tih sredstava otići više od 200 miliona evra.

Ambasador Grčke u Beogradu Dimostenis Stoidis izjavio je da će izgradnja Koridora 10 na jugu Srbije, zahvaljujući grčkoj donaciji, dodatno unaprediti saradnju dve zemlje.

Deonica Donji Neradovac-Srpska kuća je deo deonice Levosoje-Donji Neradovac, koja će biti finansirana iz HIPERB plana u ukupnoj dužini od 16 kilometara i predvidjeno je da novi autoput sadrži ukupno 16 saobraćajnih objekata - mostova, nadvožnjaka i petlji.

Finansiranje radova se obavlja prema Sporazumu o programu petogodišnje razvojne saradnje od 2002-2006. izmedju Vlada Grčke i Srbije, čija je realizacija produžena do 2011. godine.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Ugovor o povezivanju akademskih mreža

Izvor: Capital.ba, 19.Nov.2010

BEOGRAD, Ministarstvo za telekomunikacije i Telekom Srbija potpisali su ugovor o zakupu optičke infrastrukture, vrijedan 3,8 miliona evra. To je drugi od tri ugovora predviđenih projektom Silajt, kojim će biti razvijana regionalna ptička mreža u zemljama Zapadnog Balkana. Projekat finansira Grčka...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.