Policija u regionu i dalje slabo plaćena

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija u regionu i dalje slabo plaćena

Zbog ekonomske krize vlade ukidaju beneficije, dodatke i smanjuju plate policajcima

Sofija – Preko hiljadu policajaca prisustvovalo je nedavno mirnom protestu u centru Sofije tražeći povećanje plata od 25 odsto, preciznu nadoknadu za prekovremeni rad i pravo na drugi posao.

Akcija koju je organizovao Savez sindikata zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova (Tufime) dobila je podršku mnogih lokalnih i preko 11 međunarodnih policijskih profesionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << organizacija, uključujući one u Rumuniji, Srbiji i Grčkoj, izveštava portal SETimes.

Prema rečima predstavnika sindikata, prosečna mesečna plata policajaca u Bugarskoj iznosi oko 300 evra, u odnosu na prosečnu platu radnika u toj zemlji u prvom kvartalu ove godine koja je iznosila 350 evra. Jedna je od najmanjih u regionu.

Predsednik Tufime Valentin Popov ukazao je da su plate u tom sektoru manje samo u Moldaviji.

U Bosni i Hercegovini i u Srbiji i Crnoj Gori mesečna plata u tom sektoru iznosi oko 400 evra. Prema analizama slovenačkog tink-tenka Makroekonomija.org, prosečna plata u zemljama bivše Jugoslavije u proseku iznosi 550 evra.

Krajem prošle godine 1.500 policajaca u Srbiji takođe je održalo proteste tražeći veće zarade, isplatu zaostalih plata i putnih troškova.

U avgustu ove godine stotine policajaca u Grčkoj organizovalo je sličan protest zbog planiranih smanjenja plata i ukidanja specijalnih dodataka, u sklopu mera štednje u toj zemlji.

Vlade pokušavaju da ograniče svoje budžetske troškove u trenutku ekonomske krize korišćenjem raznih mera, uključujući ukidanje beneficija i smanjenje plata u javnom sektoru. Jedna od mera u Bugarskoj bila je da se smanji broj plaćenih prekovremenih sati koje policija odradi na ne više od 50 sati u tri meseca.

„Shvatamo da živimo u vreme globalne ekonomske i finansijske krize. Zato, ako vlada nije u stanju da pronađe novac da ispuni naše zahteve, predlažemo da nam dozvole da radimo još jedan posao”, kaže Dobromir Dobrev, potpredsednik Tufime, objašnjavajući da „plata koju dobijamo od države jednostavno nije dovoljna da pokrije naše troškove”.

Zakonom se policajcima zabranjuje da imaju ugovore o radu pored svojih zvaničnih ugovora.

Ubrzo nakon pada komunizma došlo je do nastojanja da se to promeni i policajcima je dozvoljeno da imaju još jedan posao, ali mnogi su počeli da rade kao pripadnici obezbeđenja sumnjivih ličnosti, pa je taj amandman ukinut.

Kritičari se plaše da će policajci i sada, ako im se pruži prilika, pronaći slična zanimanja. Članovi sindikata, međutim, ističu da to nije ono što žele i pristaju da pregovaraju o ograničenju profesija koje mogu da obavljaju.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov nazvao je proteste „ciničnim” i rekao da su zahtevi demonstranata prekomerni.

objavljeno: 30.09.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.