Podrška Grčke kandidaturi Srbije

Izvor: RTS, 02.Maj.2011, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Grčke kandidaturi Srbije

Grčka će sigurno podržati Srbiju u nastojanju da dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, rekao vecepremijer Božidar Đelić posle susreta sa šefom grčke diplomatije Dimitrisom Drucasom.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je posle razgovora sa grčkim ministrom spoljnih poslova Dimitrisom Drucasom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Atini da će Grčka sigurno podržati Srbiju u nastojanju da dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju kao i datum početka pregovora.

Đelić kaže da je Drucas potvrdio punu podršku Srbiji na njenim sledećim evropskim zadacima.

"Kada Srbija ispuni akcioni plan i dokaže punu saradnju sa Haškim tribunalom, sigurni smo da ćemo imati glas Grčke za dobijanje statusa kandidata, ali i za otpočinjanje pregovora za ulazak u EU", istakao je Đelić.

Božidar Đelić je grčkom ministru uručio dokument koji su usaglasile zemlje zapadnog Balkana o budućoj finansijskoj podršci EU našem regionu.

Taj dokument bi, prema njegovim rečima, mogao da bude integralni deo Agende 2014, koji je inicirala Grčka unutar EU, kao doprinos bržoj integraciji Zapadnog Balkana.

Grčka značajan ekonomski partner

Grčka je među tri najveća investitora u Srbiji, sa više od 250 grčkih preduzeća prisutnih u našoj zemlji i više od dve milijarde evra investicija.

Trgovinska razmena dve zemlje na godišnjem nivou je oko 400 miliona evra i manje-više je uravnotežena, rekao je Đelić, naglasivši da saradnja dve zemlje može biti "mnogo veća i mnogo bolja".

"Trgovinski odnosi Grčke sa Srbijom su deset puta manji nego sa Bugarskom, koja ima otprilike isti broj stanovnika i veličinu ekonomije kao i Srbija", rekao je Đelić.

Ministar Đelić, koji u Atini predvodi privrednu delegaciju od oko 15 srpskih preduzeća, rekao je da Grčka postepeno izlazi iz ekonomske krize i da bi sledeća godina, uz veliku podršku međunarodne zajednice, trebalo da bude godina razvoja.

Đelić će se sutra sastati sa potpredsednikom grčke vlade Teodorom Pangalosom i zamenicom ministra spoljnih poslova za EU, a biće održana i plenarna sednica grčko-srpskog poslovnog saveta.

U sredu će ministar Đelić otvoriti Poslovni samit u organizaciji Privredne komore Atine, gde će biti predstavljene mogućnost saradnje dve zemlje.

Srpska delegacija će naredna dva dana sa grčkim kolegama razmatrati mogućnosti razvoja finansijskih i trgovinskih veza, zaključio je Đelić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.