Plava zastava – podloga za žute zvezdice

Izvor: Politika, 24.Jun.2011, 02:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plava zastava – podloga za žute zvezdice

Predstavnici Beograda kandidovaće danas plažu Ade Ciganlije za dobijanje „Plave zastave”, međunarodnog sertifikata za kvalitet kupališta

Predstavnici grada kandidovaće danas plažu Ade Ciganlije za dobijanje čuvene „Plave zastave”, oznake za najlepša kupališta, kakvim mogu da se pohvale Japan, Maroko, Karibi, Novi Zeland, Grčka, Španija... Ukoliko se „beogradsko more” okiti prestižnom zastavicom, Srbija će biti 41. država koja je to priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dobila od Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine (FEE). Fondaciju je 1981. utemeljio Evropski savet.

Kako objašnjava Sandra Radunović iz NVO „Ambasadori životne sredine” (ovlašćenog zastupnika FEE), predstavnicima Ade će biti predat spisak kriterijuma koje plaža mora da ispuni. Današnjem događaju prisustvovaće i predstavnici nekoliko mesta u Srbiji, koji će u perspektivi možda pretendovati na ovo međunarodno priznanje.

– Odgovorni u JP „Ada Ciganlija” imaće tri meseca da nam dostave podatke da li su ti kriterijumi bili ispunjeni u prethodne tri sezone, kao i u ovoj. Pretpostavljamo da će kandidovati plažu i njenu okolinu, a ne deo oko marine. Mi zatim svu dokumentaciju šaljemo u Kopenhagen, gde je sedište FEE. Oni će odlučiti da li će se sledećeg leta na Adi zavijoriti „Plava zastava” – istakla je Radunovićeva, dodajući da je „mandat” priznanja godinu dana, s tim da i u tom periodu Adi sleduju nenajavljene kontrole, za koje su zadužene ekipe „Ambasadora životne sredine”, a izvesno je da će u Beograd „banuti” i inspekcija iz centrale FEE.

Ako se utvrde nepravilnosti, zastava se može oduzeti i pre isteka godine dana.

Direktor JP „Ada Ciganlija” Zoran Gajić je uveren da su svi traženi kriterijumi već zadovoljeni, ali da im sada predstoji prolazak kroz „debelu” administrativnu proceduru. Kako kaže, papirologija je maltene jednaka onoj za ulazak u EU. Beogradsko kupalište, istina je, ako zavredi „Plavu zastavu”, neće imati problema sa uklapanjem u standarde koje propisuje Evropska unija.

Iako Savsko jezero i ne izgleda bistro poput voda za koje uobičajeno vežemo predstavu o „Plavoj zastavi”, Gajić ističe da kvalitet i ispravnost dvaput nedeljno proverava gradski Zavod za javno zdravlje i da je on je sada odličan, odnosno spada u prvu kategoriju. Izuzetak je, kako kaže, špic sezone kada je između prve i druge kategorije.

Kako objašnjava Radunovićeva, kvalitet vode može da varira u granicama tolerancije, s tim što svako pogoršanje uprava kupališta mora da saopšti i vidno istakne.

Do sada je u svetu postavljenoviše od 3.000 „Plavih zastava”:oko 2.500 na plažama, a ostatak u marinama.

D. Jokić-Stamenković

----------------------------------------------------------

Kriterijumi

poslovanje po međunarodnim standardima

kvalitet vode

bezbednost

obučenost spasilaca

prateći sadržaji

upravljanje otpadom

infrastruktura

zaštita biljnih i životinjskih vrsta

obrazovanje posetilaca u oblasti ekologije

edukacija zaposlenih

informisanje posetilaca

prilagođenost osobama sa invaliditetom

postojanje planova za slučaj eko-incidenata

objavljeno: 24.06.2011
Pogledaj vesti o: Grčka,   Japan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.