Pehar sa prvih OI prodat za 860.000 dolara

Izvor: Sportski Žurnal, 18.Apr.2012, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pehar sa prvih OI prodat za 860.000 dolara

Pobednički pehar koji je 1896. godine dodeljen najboljem maratoncu prvih modernih Olimpijskih igara u Atini prodat je za 860.000 dolara u londonskoj aukcijskoj kući Kristi.
Popularni „Brealov pehar” osvojio je grčki maratonac Spiros Luis, a na aukciju ga je stavio njegov unuk.
Negde duboko u sebi nadam se da će pehar da ostane u Grčkoj. Ipak, gde god da bude, zauvek će podsećati na slavnu istoriju moje zemlje. Nema sumnje da će ga novi vlasnik dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << čuvati – rekao je Luisov unuk, Spiros koji nosi isto ime kao njegov slavni deda.
Prema podacima iz aukcijske kuće Kristi, za pehar se takmičilo šest ponuđača, a nije saopšteno ime pobednika.
Pehar je dobio naziv po Mišelu Brealu, francuskom filologu koji je uveo maratonsku trku u program prvih modernih Olimpijskih igara.
Tu trku završilo je 10 od 17 prijavljenih takmičara, a jedan od njih je diskvalifikovan jer je jednu deonicu prešao vozeći se u kočiji.
Pomenuti pehar danas je postao najskuplji olimpijski predmet prodat na aukcijama. Prethodni rekord postavljen je u aprilu prošle godine, kada je olimpijska baklja sa Igara u Helsinkiju 1952. godine prodata za 400.000 dolara.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

860.000 dolara za pehar iz 1896.

Izvor: B92, 18.Apr.2012

Pobednički pehar koji je 1896. dodeljen najboljem maratoncu prvih modernih OI u Atini prodat je za 860.000 dolara u londonskoj aukcijskoj kući Kristi...Popularni "Brealov pehar" osvojio je grčki maratonac Spiros Luis, a na aukciju ga je stavio njegov unuk..."Negde duboko u sebi nadam se da će pehar...

Nastavak na B92...

Trofej s prve Olimpijade za budućnost porodice

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Apr.2012

Srebrni pehar koji je 1896. godine uručen pobedniku maratona na prvim modernim Olimpijskim igrama održanim u Atini, prodat je danas na aukciji za više od 860.000 dolara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Prodat pehar sa prvih Olimpijskih igara

Izvor: Mondo, 18.Apr.2012

Unuk osvajača trofeja na Olimpijadi 1896. godine prodao ga na aukciji kako bi obezbedio budućnost porodici.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.