Papa izbeglicama: Niste sami, ne gubite nadu

Izvor: Press, 16.Apr.2016, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa izbeglicama: Niste sami, ne gubite nadu

Papa Franja obišao je danas izbeglice u prihvatnom centru Morina na grčkom ostrvu Lezbos i tom prilikom im poručio da nisu sami, dok je istovremeno pozvao svet da pokaže zajedničku humanost u izbegličkoj krizi.
Foto:Tanjug
"Niste sami... ne gubite nadu", rekao je papa dok je obilazio izbeglice zajedno sa Vaseljenskim patrijarhom Vatrolomejem Prvim i arhiepiskomom atinskim Jeronimosom.
Papa >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je apelovao na svet da na ovu tragediju odgovori "na način dostojan naše zajedničke humanosti".
Tokom obilaska kampa, deca su papi poklonila svoje crteže. On je pohvalio crtež jedne devojčice i ljudima iz svoje pratnje rekao da ga ne saviju jer želi da ga drži na svom stolu.
Jedan dečak je pomolio glavu kroz ogradu kako bi poljubio papin prsten.
Dok je prolazio pored migranata rukovao se sa muškarcima i klanjao ženama.
Patrijarh Vartolomej je pohvalio "saosećanje i osetljivost" stanovnika Lezbosa koji su prihvatili izbeglice, ali je naglasio da je migracija pitanje čitavog sveta.
"Došli smo ovde da vam kažemo da nam je stalo. Došli smo zato što vas svet nije zaboravio", rekao je on.
"Svetu će se suditi po tome kako se odnosi prema vama. I mi svi ćemo biti odgovorni za to kako odgovaramo na krizu i konflikt u regionima odakle dolazite", rekao je vaseljenski patrijarh.
Tri verska lidera zatim su potpisala zajedničku deklaraciju koja poziva međunarodnu zajednicu da "odgovori hrabro na ovu snažnu humanitarnu krizu i njene uzroke diplomatski, političkim i humanitarnim inicijativama".
U deklaraciji se pozivaju politički lideri da svim sredstvima osiguraju da pojedinci i zajednice, uključujući hrišćane, ostane u svojim domovinama i uživaju osnovna prava da žive u miru i bezbednosti.
Takođe se navodi da je sastanak tri lidera imao za cilj da donese ohrabrenje i nadu onima koji traže utočište i onima koji ih prihvataju i pomažu im.
U kampu se trenutno nalazi više od 3.000 izbeglica od kojih nekima preti deportacija u Tursku.
 
Cipras: Istorijska poseta pape Franje Lezbosu
Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da poseta pape Franje ostrvu Lezbos predstavlja istorijski događaj i važna prilika da se istakne potreba pronalaženja legalne izbegličke rute ka Evropi.
Papu su na aerodromu u Mitileni dočekali Cipras, vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi i arhiepiskop atinski Jeronimos.
Cipras je tom prilikom rekao da je ponosan na građane Grčke koji su prihvatio izbeglice i druge migrante u trenutku kada se i sami suočavaju sa teškim merama štednje koje su zemlji nametnuli međunarodni kreditori, prenosi AP.
"Ponosan sam na to, naročito dok neki naši partneri - čak i u ime hrišćanske Evrope - podižu zidove i ograde da spreče nezaštićene ljude od potrage za boljim životom. Zbog toga mislim da je Vaša poseta istorijska i značajna", rekao je Cipras papi Franji.
Grčki premijer je istakao da je poseta pape veoma značajna prilika da se pokaže potreba da se zaustavi rat, pomogne ljudima i da se pronađe mogućnost legalne rute za one kojinapuštaju svoje domove i traže bolju budućnost u Evropi.
Papa Franja i vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi provešće skoro sat vremena u druženju sa oko 250 izbeglica na Lezbosu, a sa osmoro njih će ručati.
Zatim će se pomoliti zajedno i baciti venac u more u znak sećanja na one koji su nastradali pokušavajući da stignu do Evrope.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Papa Franjo poručio migrantima na Lezbosu: Niste sami

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Apr.2016

LEZBOS - Papa Franjo doputovao je u subotu ujutro na nekoliko sati na grčki otok Lezbos, migrantski ulaz u Europu kako bi potvrdio poruku o prihvaćanju i solidarnosti koja još uvijek teško prolazi, čak i među katolicima...Sveti Otac se rukovao sa stotinama ljudi u prihvatnom centru Moria, u kojemu...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.