Oštra poruka Skoplju iz Atine

Izvor: RTS, 04.Dec.2018, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštra poruka Skoplju iz Atine

Grčki predsednik Prokopios Pavlopulos poručio je da Grčka neće nimalo popustiti u vezi sa Prespanskim sporazumom i da neće prihvatiti nikakva "proizvoljna tumačenja" Skoplja o dogovoru oko imena Makedonije.
Uoči finalizovanja i ratifikacije Prespanskog sporazuma, Grčka nije spremna da prihvati bilo kakvo proizvoljno tumačenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dogovora sa makedonskom stranom, pošto "ništa još nije gotovo", rekao je grčki predsednik na sastanku sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, prenosi ANA.

Pavlopulos je, u poruci makedonskom rukovodstvu, istakao da Grčka neće popustiti po ovom pitanju i da kada vreme za ratifikaciju dođe neće prihvatiti proizvoljnu, a pre svega, kako je rekao, "iredentističku interpretaciju" makedonske strane kad je reč o Prespanskom sporazumu.
Dodao je da je Grčka dokazala u praksi svoju podršku Makedoniji na putu evroatlanskih integracija, ali je istakao da to prvo zahteva rešavanje pitanja imena i da dogovorene promene moraju da postanu deo makedonskih zakona, a pre svega Ustava te susedne države.
Pavlopulos je naglasio da tek kad ceo proces bude okončan i ustavna revizija kod makedonske strane bude sadržala sve ranije navedene garancije, poziv za članstvo u NATO će biti moguć, kao i započinjanje bilo kakvih pregovora sa EU.
Takođe, tada će biti moguće da dogovoreni sadršaj sporazuma Grčke i Makedonije bude predat grčkom parlamentu na potvrđivanje, zaključio je Pavlopulos.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.