Izvor: RTV 5, 18.Jun.2012, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olakšanje na tržištima posle izbora u Grčkoj

Evro je skočio, a evropske akcije započele poslovanje u porastu nakon jučerašnjeg glasanja, dok su ulice u Atini bile mirne kada je lider "Nove demokratije" Antonis Samaras govorio građanima da će pokušati brzo da formira vladu, navodeći da "nema vremena za gubljenje", prenosi Rojters.
Nekada moćna socijalistička stranka PASOK, sada treća po broju osvojenih glasova, nagovestila je da će podržati Samarasa, ali još nije odlučila da li će se priključiti vladi ili samo ponuditi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << parlamentarnu podršku. "Narod se juče izjasnio i dao jasan mandat proevropskim strankama da sarađuju i vode bitku da sačuvaju našu zemlju u evrozoni", piše danas najveći grčki dnevnik "Katimerini".
U dubokoj recesiji, opterećena ogromnim javnim dugom i rastom društvenih tenzija, Grčku očekuje naporna borba da bi vratila u život posustalu ekonomiju, a nova vlada, kada bude formirana, može da očekuje novi talas protesta. Evro je, zahvaljujući rezultatima izbora, skočio na jednomesečni maksimum, dok su azijske i evropske berze takođe beležile rast akcija.
Međutim, tržišna euforija je ograničena, budući da ostaju pitanja u vezi sa dužničkom krizom i finansijama u većim privredama Italije i Španije, čiji su se troškovi zaduživanja nedavno približili neodrživim nivoima. Rezultati izbora doneli su olakšanje kreditorima Grčke, EU i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), koji su se plašili da bi pobeda levičarske "Sirize" gurnula Grčku sa ivice litice, a evrozonu dovela u opasnost od raspada.
Glasanje je, međutim, ukazalo na duboku podeljenost grčkog društva između želje da zadrže evro i duboke ozlojeđenosti smanjenjem plata, penzija i broja radnih mesta, koje najteže pogađa siromašne, dok je politička i poslovna elita, koju mnogi smatraju korumpiranom, pošteđena.
Nakon dve godine budžetske štednje, nezaposlenost je premašila 22 odsto, preduzeća se gase, a broj beskućnika na ulicama Atine raste. "Nova demokratija" i PASOK naveli su da žele ponovo da pregovaraju o uslovima pomoći, u cilju eventualnog produženja rokova i donošenja mera za podsticanje privrednog rasta.
Evropski partneri Atine i MMF pozdravili su pobedu proreformskih partija, navodeći da su spremni da sarađuju sa vladom koja bude formirana. Evropski zvaničnici su, međutim, jasno poručili da Grčka mora da se pridržava datih obećanja da bi nastavila da prima pomoć.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Evropska Unija,   Penzija

Nastavak na RTV 5...






Povezane vesti

Svet: Evro skočio, berze u porastu

Izvor: B92, 18.Jun.2012

Nakon izbora u Grčkoj ublažila su se strahovanja od te zemlje iz evrozone. Evro je skočio, a evropske akcije započele poslovanje u porastu...Narod se izjasnio i dao jasan mandat proevropskim strankama da sarađuju i vode bitku da sačuvaju našu zemlju u evrozoni-pišu tamošnji mediji...U dubokoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.