Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2014, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi istočno-sredozemni cevovod. Protiv koga?

06.12.2014. -

Ministri energetike Kipra, Grčke i Izraela tražiće naredne nedelje odluku da EU izdvoji sredstva za istraživanja osnovanosti tehničkog projekta cevovoda za isporuku prirodnog gasa iz Istočnog Sredozemlja u Evropu.

U te svrhe ministri energetike Kipra, Grčke i Izraela tražili su sastanak sa zamenikom predsednika Evropske komisije za energetski savez Mirošem Šefčovičem, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je zakazan za ponedeljak uveče.

Gasovod koji predlažu tri zemlje treba da poveže izraelska i kiparska nalazišta gasa radi njegovog daljeg trasporta u Grčku i druge zemlje Južne Evrope.

Kako se prema takvom razvoju događaja odnosi Turska?

Evo šta je tim povodom rekao zamenik direktora Instituta za međunarodna strateška istraživanja, doktor političkih nauka, profesor Kamer Kasim.

- Tursko-izraelski odnosi su zategnuti. Pregovori o regulisanju kiparske krize su zašli u ćorsokak. Kiparske vlasti pokušavaju da iskoriste resurse Istočnog Sredozemlja u jednoctranom poretku jer ovi resursi pripadaju ne samo kiparskim Grcima. Kiparski Turci takođe treba da imaju pravo glasa. Turski stav tim povodom je prilično jasan i izražava se u tome da se ovi resursi iskoriste na optimalan način i u okviru opšte regionalne saradnje. I poslednje trusko-rusko zbližavanje, između ostalog u energetskoj sferi, treba posmatrati upravo u tom ključu. Rusko-tursko partnerstvo je obrazac regionalne saradnje. Faktori u regionu treba to da uzmu u obzir. U protivnom energetika neće biti faktor saradnje, već uzrok žestokog konflikta.

Aram Gadžijev,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/ Aleksandr Mazurkevič    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.