Nova pesma Makedonije za „Evrosong”

Izvor: Politika, 19.Mar.2013, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pesma Makedonije za „Evrosong”

Umesto sporne „Imperije” komponovana je nova pesma „Pre svitanja”, koju će takođe izvesti Esma Redžepova i Vlatko Lozanoski

Nakon povlačenja spota na zahtev Grčke, i pesma „Imperija”, s kojom su kraljica romske muzike Esma Redžepova i pop pevač Vlatko Lozanoski trebalo da predstavljaju Makedoniju na 58. „Pesmi Evrovizije”, takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je povučena. Umesto nje, komponovana je potpuno nova pesma pod nazivom „Pred da se razdeni” (Pre svitanja), autorskog tandema Lazara Cvetoskog i Darka Dimitrova. Tekst je napisala Magdalena Cvetovska – Ena. Osnovna ideja i dalje je zadržana – da Esma i Lozano udruže svoje vokale i muzičke talente i da se napravi kombinacija modernih elemenata i delova romske muzike.

Darko Dimitrov nije nepoznat evrovizijskim gledaocima – za takmičenje 2006. godine komponovao je pesmu „Ninanajna”, koju je na tada održanom „Evrosongu” izvela Elena Risteska.

„Pronašli smo način kako da dobijemo maksimum iz vokalnih sposobnosti Esme i Lozana. Ovo je moderna pesma sa nekim elementima romske muzike koja je Esmu načinila toliko popularnom i poznatom umetnicom. Kombinovali smo dva različita stila i na kraju dobili pesmu koja će našu zemlju predstavljati na veoma pristojan način,” izjavio je šef makedonske delegacije Ljupčo Mirkovski.

I Jermeni su pronašli način da se što bolje predstave evrovizijskim fanovima. Muziku za pesmu kojom će se u Malme areni predstaviti Jermenija napisao je gitarista grupe „Blek sabat” Toni Jomi. Jedan od osnivača uticajnog britanskog hevi metal benda izjavio je da će numeru pod nazivom „Lonely Planet” izvesti jermenski bend „Dorijans”, tokom druge polufinalne večeri. Kako prenosi agencija Rojters, gitaristu „Blek sabata” vežu dugogodišnje veze sa Jermenijom kojoj je pomogao u prikupljanju humanitarne pomoći nakon razornog zemljotresa 1988. godine, u kojem je stradalo 25.000 ljudi.

Za sada se jermenska pesma na kladionici „Vilijam Hil” dosta dobro kotira – odmah iza Velike Britanije, koju će ove godine predstavljati velška pevačica Boni Tajler.

Pevačica koja se proslavila hitovima „It’s a Heartache”, „Total Eclipse of the Heart” i „Holding Out for a Hero”, Veliku Britaniju će predstavljati pesmom pod nazivom „Believe In Me” (Veruj mi).

– Počastvovana sam i oduševljena pozivom da predstavljam svoju zemlju na „Evroviziji”, posebno sa tako divnom pesmom – kazala je 61-godišnja pevačica, obećavši da će dati sve od sebe za Veliku Britaniju, koja na ovom takmičenju nije pobedila od 1997. godine.

Vremešni Englebert Hamperdink, prošlogodišnji predstavnik Velike Britanije u Bakuu, završio je na pretposlednjem mestu. Na kladionici „Vilijam Hil” pesma Boni Tajler trenutno je među prvih deset.

S. Č.

objavljeno: 20.03.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.