Niš: stručnjaci o osiromašenom uranijumu

Izvor: RTS, 18.Jun.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: stručnjaci o osiromašenom uranijumu

U Nišu se održava drugi simpozijuim o posledicama bombardovanja naše zemlje, 1999. godine, osiromašenim utranijumom.
Simpozijum je okupio brojne stručnjake iz Rusije, Grčke, sa Malte, iz Italije i naravno iz naše zemlje. Izloženo je ukupno 35 naučnih radova na ovu temu a u pravnom smislu prednjači Italija gde je već doneto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 80 pravosnažnih presuda prema kojima porodice vojnika žrtava osiromašenog uranijuma treba da se obeštete. Očekuje se još veći napredak, jer medicina svakodnevno napreduje.
 
„Pre nekoliko dana upotrebljena je nova tehnika, ispitivanje DNK i biopsija je nedvosmisleno pokazala prisustvo osiromašenog uranijuma kod tumora kosti", potvrdio je Domeniko Leđiero NVO "Opservatore militare".
 „Skupština je formirala komisiju koja utvrđuje uzročno posledičnu vezu. Mi imamo preliminarni izveštaj, da deca rođena posle bombardovanja više obolevaju od tumora. Kad se utvrdi ta veza onda mi možemo da pokrenemo postupak. Moto simpozijuma je "istinom do pravde". Mi samo istinom možemo da dođemo do odštete, i da se što pre uklone mine, kojih još ima u nekim delovima zemlje, jer nam one i dalje zagađuju vodotokove", objašnjava prof. dr Srđan Aleksić, organizator.
 
Na simpozijumu je promovisana i knjiga „Godine tišine i uranijumski vojnici" u kojima su zabeležene najbitnije stvari i iskustva ljudi koji su na bilo koji način povezani sa osiromašenim uranijumuom.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Simpoziju o posljedicama osiromašenog uranijuma

Izvor: JUGpress.com, 18.Jun.2019

NIŠ..Stručnjaci iz više od 10 država učestvuju na drugom Međunarodnom simpozijumu o posledicama bombardovanja 1999. godine koji se održava u Nišu.  Prijavljeno je oko 35 naučnih radova koji treba da dokumentuju razorno dejstvo osiromašenog uranijuma bačenog na četiri lokacije na jugu...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.