Neuspeh u razgovorima pokrenuo pad na berzama

Izvor: Akter, 15.Jun.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuspeh u razgovorima pokrenuo pad na berzama

Zabrinutost zbog neuspeha u pregovorima Grčke i međunarodnih kreditora potopila je atinsku berzu što je dalje uzdrmalo i svetska tržišta

Snažno upozorenje izrazio je francuski predsednik Fransoa Oland koji je istakao opasnost "turbulencija" u Evropi ako sporazum ne bude postignut.

"Grčka ne sme čekati... nema vremena za gubljenje", >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << rekao je Oland.

Oland je rekao da će verovatno imati priliku da uskoro razgovara s Ciprasom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ministri finansija evrozone sastaju se u četvrtak do kada bi trebalo da se Atina dogovori s kreditorima, ali nemački zvaničnici sumnjaju da ima dovoljno vremena za to.

"Opet je izgubljeno vreme zbog grčkih propusta", rekao je portparol nemačkog ministarstva finansija Martin Jeger.

Akcije na atinskoj berzi pale su pre podne za 4,5 odsto pošto su prethodno izgubile sedam odsto, a značajan pad je zabeležen i u Evropi i ostatku sveta. Glavni nemački indeks Daks (DAX) pao je za 1,4 odsto, dok je evropski Stoks 50 (UERO STOXX) pao za 1,3 odsto.

Jučerašnji razgovori predstavnika Grčke i poverioca o prevazilaženju razlika kako bi se postigao sporazum "novac za reforme" nije doneo povoljan ishod.

Grčki premijer Aleksis Cipras u tekstu u dnevniku Efimerida ton Sindakton danas je naveo da kreditori traže novu rundu smanjenje penzija što je njegova vlada odbila.

"Čekaćemo strpljivo dok se institucije ne priklone realizmu", napisao je Cipras

Grčkoj 30. juna dospeva isplata 1,6 milijardi evra duga MMF-u i postoji rizik da ona neće biti u mogućnosti to da isplati ako joj kreditori ne isplate 7,2 milijarde evra blokiranih od prošlog leta dok se ne postigne sporazum sa kreditorima o nizu reformi.

Evropska komisija je saopštila sinoć da nisu bili uspešni dvodnevni pregovori s grčkim zvaničnicima o rešavanju grčke krize i predočila da će ministri zemalja zone evra u četvrtak, 18. juna, odlučivati o nagodbi za podršku reformama i daljoj finansijskoj pomoći vladi u Atini da bi se sprečio bankrot Grčke.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.