Nemci, platićete ratnu odštetu kad-tad

Izvor: Vesti-online.com, 16.Avg.2016, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemci, platićete ratnu odštetu kad-tad"

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je u utorak da će grčka vlada učiniti šta je neophodno kako bi od Nemačke naplatila ratnu odštetu za nacističku okupaciju.

Grčka vlada će uraditi šta je neophodno, prvo na diplomatskom, a potom na zakonskom nivou, ukoliko je to neophodno, da ispuni tu istorijsku obavezu - rekao je Cipras na komemorativnoj svečanosti za 317 Grka, koji su ubijeni tokom nemačke okupacije 16. avgusta 1943. godine.

Grčka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << po prvi put, ima sveobuhvatnu nacionalnu strategiju, rekao je grčki premijer i dodao da je sada vreme za nemačku vladu da prizna da je to pitanje otvoreno i da "stoji za pregovaračkim stolom".

- S naše strane, mi ponovo uveravamo grčki narod da smo spremni da zatvorimo to poglavlje, to istorijski nerešeno pitanje - rekao je Cipras.

Grčki premijer je naglasio da Grčka i njen narod ne zaboravljaju svoju istoriju, masakre i ratne zločine nacističke vojske i zatražio od trenutne nemačke vlada da ih prizna, čak i posle 73 godine.

- To nije moralna i politička obaveza samo prema grčkom narodu, već prema celoj Evropi i nemačkom narodu, prema milionima žrtava nacizma širom Evrope. To je obaveza za pravdu i mir - ocenio je Cipras i poručio da će se ta borba nastaviti dok ne bude završena na svim nivoima.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.