Nemački par vratio svoj deo ratnog duga Grčkoj

Izvor: Radio 021, 19.Mar.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački par vratio svoj deo ratnog duga Grčkoj

Grke je 18. marta oduševio par nemačkih turista koji je u jednu opštinu na Peloponezu doneo ček na 875 evra koliko, kako su izračunali, bar delom duguju Grčkoj na ime ratnog duga.

"Došli su u moju kancelariju juče ujutru i rekli da žele da se iskupe za ponašanje svoje vlade, da su računali i da dug koji svaki Nemac duguje Grčkoj na ime zajmova koji su joj nametnuti tokom Drugog svetskog rata iznosi 875 evra", rekao je gradonačelnik lučkog grada Nafplio Dimitris Kocuros.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Jedan dnevnik je naveo da su doneli ček na tu sumu jer nisu imali para da plate dug za oboje.

Par je izabrao Nafplio zbog simbolike, kako je rekao Kocuros, jer je taj grad bio prva prestonica Grčke u 19. veku. Ček će biti prosleđen lokalnom dobrotvornom udruženju za pomoć najugroženijima.

Ludvig Cakaro je, prema pisanju grčke štampe, penzioner a Nina Lage je zaposlena "sa trideset radnih sati nedeljno". Njihovo prebivalište nije navedeno.

Atina, koja posrće pod teretom duga koji je dostigao više od 175% bruto domaćeg proizvoda, odavno tvrdi da Nemačka Grčkoj nije zaista isplatila ratne reparacije niti joj je vratila zajam na koji su ju primorale okupacione vlasti 1942. godine. To pitanje je ponovo pokrenula vlada radikalne levice premijera Aleksisa Ciprasa u trenutku kada se Grčka i zona evra spore oko mera štednja na kojima posebno insistira Nemačka.

Evenutalne reparacije koje traži Grčka mogle bi da dostignu 162 milijardi evra, što je nešto manje od polovine duga, računica je Atine. Grci takođe procenjuju vrednost zajama koji je Grčka morala da da tokom nacističke okupacije, na 11 milijardi evra.

Nemačka smatra da su ta pitanja rešena pravnim putem odnosno sporazumima koji su sklopljeni posle rata. Nekoliko poslanika socijaldemokrata i Zelenih u nemačkom parlamentu pozvali su, međutim, vladu da razmotri zahteve Grčke.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.