Nafta je svuda okolo, ima je i ovde

Izvor: B92, 17.Jun.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta je svuda okolo, ima je i ovde

Podgorica -- Grčka kompanija Energean Oil & Gas, podnela je u konzorcijumu sa Britancima prijavu za tri bloka za eksploataciju nafte i gasa u podmorju Crne Gore.

Zahtev je podnet, kako se navodi, jer nje "svuda u okruženju ima".

Predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Energean Oil & Gas Mathios Rigas rekao je da imaju “besprekoran učinak” u oblasti zaštite na radu i bezbednosti, pošto grade u blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veoma osetljivih ekoloških oblasti, na samo četiri milje od tradicionalne globalne turističke destinacije - ostrva Tasos u Grčkoj.

"Nije bilo nijednog ekološkog incidenta ili nezgode uzrokovane našim aktivnostima, zbog čega smo veoma pouzdani kao operateri", rekao je Rigas “Vijestima”.

Tender za istraživanje podmorja Crne Gore od Ulcinja ka Budvi, završen je nedavno i javilo se šest kompanija u okviru tri konzorcijuma.

"U ovoj fazi, sve stavke u vezi ponuda su strogo poverljive i zato nismo u mogućnosti da otkrijemo mnogo detalja, ali ono što bismo želeli da istaknemo je da nakon što gas i/ili nafta budu otkriveni i započne proizvodnja, vaša država će imati ogromne benefite, pošto će dobiti oko 70 odsto od ukupnog prihoda", kazao je Rigas.

Kompanija na čijem je čelu, dodaje on, jedini je proizvođač nafte i gasa u Grčkoj. Deluju u podmorju polja Prinos, Kavala, u severnom delu Grčke duže od 30 godina.

Na pitanje zbog čega veruju da u podmorju Crne Gore ima nafte i gasa, Rigas je odgovorio da je slična situacija u okruženju, pa analogno tome moralo bi biti zaliha i u delu koji je crnogorski.

Naveo je da je u Italiji dokazano postojanje gasnih i naftnih polja kao što su Aquilla, Rospo Mare, Monti Alpi i Tempa Rosa. Jedno od najvećih kopnenih proizvodnih polja na teritoriji Evrope, kako je rekao, je Patos Maritya, locirano je u Albaniji, sa pet milijardi barela nafte.

"Shell je nedavno objavio novo otkriće u Albaniji, sa proračunatim rezervama od 200 miliona barela nafte, a Delvian Gas je najveće kopneno gasno polje u jugoistočnoj Evropi. Zapadna Grčka ima iste pokazatelje na tim poljima. Dakle, postoje dokazi na širem području i granice ne mogu da promijene geologiju", kazao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.