NBS prati transakcije grčkih banaka u Srbiji

Izvor: Radio 021, 04.Jul.2015, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS prati transakcije grčkih banaka u Srbiji

Narodna banka Srbije pažljivo posmatra transakcije između grčkih banaka u Srbiji i njihovih matica u Grčkoj, a već vodi drugačiju politiku prema četiri grčke banke koje kod nas posluju, prenosi "Blic".

Situacija u Grčkoj je takva da su sve banke od ponedeljka zatvorene kako bi se sprečilo da građani u panici masovno podignu ušteđevine i tako izazovu slom bankarskog sistema, na bankomatima je moguće podići >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << do 60 evra dnevno, a poslovnice su danas nakratko otvorene da bi se penzionerima isplatila primanja, ali od 120 evra po osobi.

NBS je, zato, navodi "Blic", počela da vodi drugačiju politiku prema grčkim bankama kojih u Srbiji ima četiri i koje drže 15 odsto bankarskog tržišta.

"Da bi delovala preventivno, NBS prema grčkim bankama već primenjuje mere usmerene na ograničavanje transakcija sa maticama. Sve što radimo je predviđeno zakonom, a cilj je da sprečimo nekontrolisani odliv novca iz Srbije. Mere imaju za cilj pojačano praćenje aktivnosti, nadzor novčanih tokova i održavanje potrebne likvidnosti", navode u centralnoj banci.

U NBS ističu da su, ako kretanja vezana za grčku krizu budu opasnost za stabilnost, spremni da iskoriste sve instrumente kojima raspolažu. "Blic" navodi, pozivajući se na izvor iz jedne od grčkih banaka u Srbiji da se mere NBS najviše odnose na iznošenje novca iz Srbije u Grčku, a te banke su do sada mogle da iznesu do pet odsto kapitala". NBS sada, kako je navedeno, taj limit može dodatno da smanji.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavljivao je i ranije da Vlada Srbije ima tajni plan za sprečavanje prelivanja grčke krize, u čemu vodeću ulogu ima NBS.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.