Micotakis ljut na Evropu: Nepravedno je

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 22:42

Micotakis ljut na Evropu: "Nepravedno je"

Grčka ne treba da bude opterećena upravljanjem migracijama u službi Evropske unije, niti bi trebalo da se optužuje kako nije spasla ljude na moru.

To je izjavio grčki premijer Kirijakos Micotakis mesec dana nakon smrtonosnog brodoloma.

Grčka obalska straža spasila je 104 osobe, ali se stotine migranata udavilo nakon što se preopterećeni čamac prevrnuo i potonuo u međunarodnim vodama kod grčkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pilosa 14. juna, a uzroci brodoloma se i dalje istražuju.

Među preživelima tvrde da se brod prevrnuo usred pokušaja šlepovanja grčke obalske straže, što Grčka negira.

Micotakis je u ponedeljak izjavio da se njegova zemlja nalazi na spoljnoj granici "veoma opasnog" mediteranskog prelaza, a koji migranti i izbeglice sve češće koriste za ulazak u EU.

On je nazvao nedavni sporazum EU o migracijama pozitivnim korakom ali ne i jedinim rešenjem za pitanje migracija, koje je opisao kao "u osnovi evropskim problemom."

"Veoma je nepravedno da zemlje kao što je Grčka da budu opterećene upravljanjem ovim problemom, ili da budu optužene da zapravo ne spasavaju ljude na moru, kada je to ono što naša obalska straža radi svaki dan", rekao je Micotakis u Rigi, nakon susreta sa svojim letonskim kolegom.

Kako napominje, krivica leži na onima koji ilegalno prevoze migrante u EU.

"Trebalo bi direktno da svalimo krivicu na švercere i one koji im pomažu. Oni su odgovorni za svaku tragediju koja se dogodi na Mediteranu," rekao je on.

Grčka je jedna od glavnih ruta u Evropsku uniju za izbeglice i migrante sa Bliskog istoka, Azije i Afrike. Skoro milion izbeglica i migranata prešlo je iz Turske na grčka ostrva 2015. godine, ali je priliv značajno smanjen od pakta između EU i Turske u martu 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.