Mere evrozone za spasavanje Grčke od bankrota

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2011, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mere evrozone za spasavanje Grčke od bankrota

LUKSEMBURG -

Na sastanku u Luksemburgu, koji je trajao do ranih jutarnjih sati, ministri finansija evrozone dogovorili su se o merama koje bi prvo trebalo preduzeti za spasavanje do guše zadužene Grčke, odnosno o uslovima za isplatu pete tranše kredita do sredine jula.

Postignut je i načelan dogovor o uslovima za odobravanje drugog, novog paketa pomoći toj zemlji kako bi izbegla bankrotstvo na duže staze, a detalji treba da budu usaglašeni do početka jula. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Zaključeno je da bi u pružanje pomoći dobrovoljno trebalo da se uključe i privatni poverioci, jedino nema odgovora na pitanje kako ih privoleti na tu dobrovoljnost, preneo je Dojče vele.

Novi grčki ministar finansija Evagelos Venizelos nastojao je po dolasku u Luksemburg da pokaže da u Grčkoj ne vlada politički haos i da zemlja i dalje zaslužuje podršku.

"Ovo je velika prilika da ponovim da su grčka vlada i građani veoma angažovana na sprovođenju programa (konsolidacije). Možemo da ostvarimo ciljeve zahvaljujući naporima naših građana i saradnji i pomoći naših partnera".

Međutim, sve se više sumnja u mogućnosti grčke vlade i spremnost grčkih građana da ostanu na kursu drastične štednje i dubokih reformi.

Ekonomisti, ali i mnogi političari u zemljama od kojih se očekuje spasavanje Grčke smatraju da bi najbolje bilo ostaviti zemlju da bankrotira.

U Evropskoj uniji mišljenje je drugačije i inače poznata po oštrim istupanjima austrijska ministarka finansija Marija Fekter je izjavila: "Grčkoj više niko ne pozajmljuje novac i zato moramo da nađemo rešenje. Bankrotstvo bi nanelo još veću štetu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.