Izvor: Blic, 17.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija tužila Grčku Međunarodnom sudu pravde

Makedonija je danas pokrenula pravni postupak protiv Grčke pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, zbog nepoštovanja obaveze iz Privremenog Sporazuma iz 1995. godine, prema kojim Grčka ne sme blokirati ulazak zemlje u međunarodne institucije.



Razlog za ovaj potez je grčki veto na poziv Makedoniji za članstvo u NATO na samitu u Bukureštu u aprilu ove godine, čime je, kako se navodi u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << makedonskog Ministarstva spoljnih poslova, Atina prekršila svoje obaveze iz Privremenog sporazuma, koji je pravno obvezujući za obe zemlje.

Skoplje na ovaj način traži od Međunarodnog suda pravde da preko svojih organa utvrdi i potvrdi da je Grčka prekršila svoje obaveze i da joj naloži da odmah preuzme sve korake za poštovanje obaveza iz Sporazuma, koje se odnose na učlanjivanje Makedonije u međunarodne organziacije, gde se Makedonija naziva u skladu sa onim što je dogovoreno u tom Sporazumu.

Prema tom Sporazumu, Makedonija je dobila privremenu naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a obe strane su potpisale taj dokument.

Crvenkovski nije konsultovan o tužbi protiv Grčke

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski saopštio je večeras da ga Vlada nije konsultovala o svojoj odluci da tuži Grčku Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Crvenkovski je saopštio da je Vlada tu odluku, danas objavljenu, "donela bez bilo kakve prethodne konsultacije sa presednikom Republike.., kršeći time Ustav i Zakon o spoljnim poslovima".

"Tim činom i dosadašnjim stavom u procesu pregovora o sporu o nazivu sa Republikom Grčkom, premijer (Nikola) Gruevski i Vlada Republike Makedonije definitivno su preuzeli punu odgovornost za rešavanje spora, kao i za uspeh ili neuspeh procesa našeg integrisanja u EU i NATO", saopštio je Crvenkovski.

Ministar spoljnih poslova Antonio Milošovski je izjavio novinarima da će tužba biti objavljena u utorak i predstavljena medijima, ali da najpre treba da je objavi Međunarodni sud pravde. Vlada je saopštila da je odluku o podnošenju tužbe donela u konsultaciji sa stručnjacima iz SAD, Francuske i Velike Britanije, i ekspertima za međunarodno pravo.

Atina ocenila tužbu Skoplja kao odlaganje rešenja spora

Vlada Grčke je večeras ocenila da Vlada u Skoplju time što je danas pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Grčke, samo pokušava da odloži rešavanje međusobnog spora o nazivu Makedonije. Ministarstvo inostranih polova Grčke je večeras na svom sajtu objavilo izjavu svog predstavnika Jorgosa Kumucakosa koji je ukazao da Grčka nije prekršila Međusporazum. Kumucakos je ukazao da je Vlada Makedonije "odbacila nedavni paket ideja... UN (za rešavanje spora oko naziva), i nastavlja taktiku otezanja".

Obraćanjem Mđunarodnom sudu pravde, "skopska vlada još jednom potvrđuje da je ne zanima brzo rešavanje spora oko naziva", ukazao je Kumucakos dodajući da će uprkos tome "Grčka ostati privržena procesu pod pokroviteljstvom UN za nalaženje obostrano prihvatljivog rešenja pitanja naziva".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.