Makedonija spremna na promjenu imena

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Dec.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija spremna na promjenu imena

SKOPLJE - Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je za "Gardijan“ da je Skoplje spremno da razgovara sa Grčkom o imenu države.

Britanski list je naveo da je predsjednik Vlade Makedonije rekao da je spreman da razgovara o promjeni imena države, što je on kasnije demantovao, naveo je da to nisu njegove riječi, već da se radi o novinarskom komentaru.

Gardijan je objavio tekst pod naslovom "Makedonija otvorena za promjenu imena da bi se završio dvadesetčetvorogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << spor sa Grčkom".

"To je novinarski komentar, a ne moja izjava. Tako nešto nisam izjavio i reagovaćemo kod Gardijana. To se vidi iz samog teksta, gdje je očigledno da se radi o novinarskom komentaru, a ne o mojoj izjavi. To je kristalno jasno. Ovakvih provokacija je bilo i biće ih i mi smo naviknuti na to", navodi se u pisanoj reakciji makedonskog premijera u vezi, kako se kaže, netačne interpretaciije naslova teksta u Gardijanu.

Prema riječima Gruevskog, očigledno je da tema imena Makedonije postaje popularna u ovom periodu.

"Tačno kao što smo pretpostavili i ovakve tendenciozne interpretacije od mnogobrojnih koji ne žele dobro procesu i imaju potebu za lažnim ekskluzivitetom ili odrađuju nečije agende su očekivani", naveo je Gruevski.

Gardijan je u opširnom tekstu o dugogodišnjem sporu Makedonije i Grčke oko imena države naveo da je posle gotovo dvije i po decenije makedonski lider sada nagovijestio spremnost da ustupi više prostora grčkoj strani.

"Spremni smo da razgovaramo, da otvorimo dijalog i da pronađemo neko riješenje", navodno je rekao Gruevski za britanski list.

Zbog spora oko imena države Grčka godinama blokira članstvo Makedonija u NATO i EU, dok je u UN primljena pod privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, do riješenja spora.

Atina optužuje Makedoniju i za prisvajanje važnih simbola helenske kulture kako bi izgradila nacionalni identitet pretežno slovenske države, kao što su simbol sunca na zastavi ili antički heroj Aleksandar Veliki po kojem nosi ime i aerodrom u Skoplju, navodi „Gardijan“.

U sporu oko imena Makedonije do sada su predlagana riješenja kao što je dodavanje odrednica "gornja" ili "nova", ali ni oko jednog nije postignuta saglasnost, podsjeća "Gardijan“. Ali posle gotovo dvije i po decenije, makedonski lider sada je nagovijestio spremnost da ustupi više prostora grčkoj strani.

"Željeli bismo što prije da uđemo u dijalog sa Grčkom kako bismo pronašli riješenje, a ako pronađeno riješenje moramo izaći pred građane i organizovati referendum", rekao je Gruevski.

"Kroz dijalog moramo pronaći neko riješenje, a potom da pitamo građane - da li je to u redu ili nije", dodao je predsjednik makedonske vlade

U "Gardijanu" se dodaje da na obije strane ima i drugih znakova toga da bi dugogodišnji spor mogao biti riješen.

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki uoči sutrašnje posjete Atini izrazio je optimizam rekavši za vodeći grčki dnevnik Katimerini da su "sve zreliji uslovi" za riješenje spora oko imena makedonske države.

Prva posjeta šefa makedonske diplomatije Grčkoj poslije 15 godina znak je da, u situaciji kada je Grčka ekonomski na kolenima i kada su obije zemlje suočene s izbjegličkom krizom, balkanski susedi pripremaju teren za kompromis, piše „Gardijan“.

List podsjeća da je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas posetom Skoplju u junu ove godine prekinuo 11 godina dug embargo.

"Želimo da svi naši susjedi budu članovi EU... jer naša zemlja u velikoj mjeri zavisi od toga šta se dešava na čitavom Balkanu", rekao je on.

„Gardijan“ piše i da istaknuti članovi vlade grčkog premijera Aleksisa Ciprasa odavno nagoviještavaju da bi se rado riješili problema za koji okrivljuju desničare i nacionaliste i da je strah da polaganjem prava na ime Makedonija pokazuje teritorijalne pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini vremenom počeo da slabi.

Spor oko imena biće jedna od glavnih tema sutrašnjeg susreta šefova diplomatija Makedonije i Grčke u Atini. Iako se ne očekuje da će riješenje biti postignuto odmah, ta posjeta će nagovijestiti početak kraja jednog od najzamršenijih diplomatskih sporova, navodi „Gardijan“.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.