Kreće kontrola legalnosti softvera

Izvor: B92, 29.Mar.2011, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreće kontrola legalnosti softvera

Beograd -- Poreska uprava kreće od aprila u opsežnu akciju kontrole legalnosti softvera. Kazne za posedovanje nelegalnog softvera kreću se od 50.000 do tri miliona dinara.

U Poreskoj upravi kažu da, ako stepen piraterije, koji je trenutno na 74 procenta, smanje za samo deset procenata, to će budžetu doneti 30 miliona evra.

Procena je da će trebati od tri do pet godina da Srbija smanji procenat piraterije ispod 50, što je zahtev i Evropske unije. Procenat piraterije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u EU je uglavnom manji, do 30, dok jedino Grčka ima 58.

Dejan Vidojević, pomoćnik direktora Poreske uprave i načelnik odeljenja za kontrolu legalnosti softvera, kaže da je "posebna jedinica za kontrolu legalnosti softvera, koja broji 25 inspektora, prošla obuku u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Biznis softver alijansom i najvećim svetskim proizvođačima softvera, tako da kontrola i najvećih firmi, koje imaju i po hiljadu kompjutera, neće trajati duže od dva sata".

"Ukoliko se utvrdi da firma koristi nelegalan softver, dobiće rok u kome mora da uvede legalan softver. Ako u datom roku ne isprave prestup, biće podneta prijava nadležnom tužilaštvu. U slučaju velikih prekršaja, biće uključeni i poreska policija i MUP", navodi on.

Vidojević očekuje da će se "u Srbiji već za tri godine značajno smanjiti stepen piraterije, jer su naši građani disciplinovaniji u plaćanju poreza od gotovo svih bivših jugoslovenskih republika, pa čak i od nekih zemalja EU".

Poreska uprava poziva i domaće proizvođače softvera da legalizuju platforme na kojima prave svoje softvere. Srbija ima izuzetno veliki izvoz softvera, čak 70 miliona evra godišnje, što ga čini jednim od glavnih izvoznih proizvoda. Procenjuje se, međutim, da je gotovo tri puta više nelegalno izvezenih softvera. Piraterija je u Srbiji najviše rasprostranjena u programima koji se bave projektovanjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.