Kraj grčke drame  šta je prihvatio Cipras?

Izvor: B92, 13.Jul.2015, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj grčke drame " šta je prihvatio Cipras?

Dogovor EU i Grčke postignut je posle 17 sati mučnih pregovora a izjave aktera potvrđuju da je Grčka prihvatila takoreći sve zahteve koji su pred nju stavljeni.

Samit lidera Evropske unije počeo je juče po podne i trajao celu noć, tokom koje su stizali izveštaji o veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dramatičnim zahtevima kojima je bila izložena Grčka, na kojima su pogotovo insistirali predstavnici Nemačke.

Trogodišnji paket pomoći Grčkoj predviđa odobravanje 86 milijardi evra, izjavila je nemačka kancelarka Anegla Merkel na konferenciji za novinare u Briselu, na kojoj je postizanje dogovora obnarodovano.

Tokom jučerašnjeg popodneva i cele noći, koplja su se najviše i do kraja lomila oko zahteva Nemačke da se fond sastavljen od grčke imovine u iznosu od 50 milijardi evra “parkira” u Luksemburgu, dok je Grčka nudila da to bude 17 milijardi evra.

Na kraju, odlučeno je da se formira novi fond u iznosu koji je tražila Nemačka, ali je prihvaćen ustupak Ciprasu da on bude lociran u Grčkoj.

Polovina od 50 milijardi evra trebalo bi da bude korišćena za dokapitalizaciju grčkih banaka.

Cipras tokom pregovora nije uspeo ni da izdejstvuje da Međunarodni monetarni fond ne nadgleda sprovođenje novog paketa pomoći, što je takođe ustupak kreditorima i liderima EU.

Šef Evropske komisije Donald Tusk je kazao da su uslovi programa strogi i da je do dogovora došlo zahvaljujući grčkoj kooperativnosti i naveo da se sada očekuje da ga private parlamenti Grčke i ostalih članica evrozone.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je navela da je izlazak Grčke iz evrozone konačno skinut sa dnevnog reda, ali i izričito isključila mogućnost otpisa duga toj zemlji.

Grčki premijer Aleksis Cipras ocenio je da je bilo teških zahteva, ali da dogovor omogućava Grčkoj da stane na svoje noge.

Ciprasa, međutim, posle briselske drame čeka nova drama kod kuće, za koju se još ne zna da li će imati srećan kraj.

Niko ne može da predvidi kako će na dogovor koji Cipras donosi kući, reagovati ozbiljno podeljena opozicija, čak i vladajuća Siriza, koji su se našli u skoro šizofrenoj situaciji da u roku od sedam dana stignu od odlučnog grčkog “ne” do Ciprasovog “da”.

Ono što je već sada izvesno je da Evropska centralna banka, posle postizanja sporazuma kreditora sa Grčkom, neće drastično smanjivati likvidnost grčkim bankama. To bi moglo da znači njihovo skoro otvaranje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.