Konkurent Južnom toku i Nabuku

Izvor: RTS, 19.Maj.2010, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurent Južnom toku i Nabuku

Turska najavila da će odobriti sporazum o gasovodu Turska-Grčka-Italija, koji su druge dve zemlje već ratifikovale. Jedan od snabdevača gasom biće Azerbejdžan. Pored Nabuka i Južnog toka, novi gasovod treća maršruta za transport gasa sa istoka u zemlje južne Evrope.

Sve je izvesnija izgradnja još jednog konkurenta gasovodima Južni tok i Nabuko, pošto je Vlada Turske najavila je da će u najskorije vreme odobriti sporazum o gasovodu Turska-Grčka-Italija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su druge dve učesnice već ratifikovale.

Jedan od snabdevača gasom nove gasne rute biće Azerbejdžan. Sporazum o projektu gasovoda, prema rečima turskog ministra za energetiku Tanera Jildiza, biće dostavljen na ratifikaciju Velikoj nacionalnoj skupštini Turske.

Jildiz je istakao da "Ankara daje veliki značaj ovom projektu, koji će postati važna karika u odnosima izmedju Turske i Grčke na polju energetike".

Grčka i Italija su već ratifikovale sporazum za projekat i sada je red na turski parlament da ga odobri. Nakon toga je u planu održavanje samita lidera Turske, Grčke, Italije i Azerbejdžana, na kome će se projekat dodatno razmatrati, rekao je Jildiz.

Pored Nabuka i Južnog toka, novi gasovod je treća maršruta za transport gasa sa istoka u zemlje južne Evrope. Azerbejdžan će dati prioritet ovom gasovodu, jer je Turska pristala da bude zemlja tranzita njegovog gasa.

Trasport sa istoka za južnu Evropu

U državnoj naftnoj kompaniji Azerbejdžana "GNKAR" ističu da će načelni dogovor o tranzitu gasa preko turske teritorije omogućiti kompaniji da precizira konačnu cenu i ekonomsku opravdanost transporta na različita tržišta.

Baku i Ankara, međutim, još uvek nisu uspeli da postignu dogovor. Tokom posete turskog premijera Redžepa Erdogana Azerbejdžanu, u ponedeljak, bilo je planirano potpisivanje paketa sporazuma o gasu u kome su precizirani kupovina azerbejdžanskog gasa iz nalazišta Šah-Deniz.

Po završetku posete je objavljeno da se potpisivanje sporazuma odlaže za 7. jun, kada će predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev posetiti Ankaru.

Puštanje gasovoda će svakako uticati na smanjenje propusnog kapaciteta Južnog toka, za pet do deset milijardi kubnih metara, sa obzirom na to da oba gasovoda vode u Italiju, smatra analitičar ruske investicione kompanije "Veles kapital" Dmitrij Ljutjagin.

Gasovod Tuska-Grčka-Italija ima veoma velike izglede za realizaciju, zbog skromnijeg kapaciteta, ali i zahvaljujući dobrim šansama da se postigne dogovor sa Azerbejdžanom, kao sigurnim dobavljačem gasa.

Međudržavni sporazum o izgradnji gasovoda za transport kaspijskog i iranskog gasa u Evropu, Italija, Grčka i Turska su potpisale 2007. godine. Puštanje u eksploataciju ove rute, predviđenog kapaciteta osam milijardi kubnih metara gasa godišnje, planirano je za 2012. godinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.