Ivanov: Neću potpisati sporazum; Protest ispred Sobranja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2018, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov: Neću potpisati sporazum; Protest ispred Sobranja

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov saopštio je danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

"Neću legalizovati politički nelegalna dela", rekao je Ivanov. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Smatra da je ceo proces dogovaranja sproveden "neodgovorno i netransparentno", te da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji.

Ivanov je javnosti saopštio da je na jutrošnjem sastanku koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dimitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "ličnim delom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost".

Protest ispred Sobranja, letele flaše ka policiji

Ispred makedonskog Sobranja u Skoplju večeras je održan protest nekoliko udruženja protiv dogovora o promeni imena te zemlje u Republika Severna Makedonija.

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. Oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su parlament štitile policijske snage, javila je agencija MIA.

Kako je preneo portal Plusinfo, tokom protesta ka policiji je poleteo Molotovljev koktel koji se nije zapalio, kao i više flaša, a odjeknula je i šok bomba.

Demonstranti su bacali i druge predmete u pravcu policije, gorele su navijačke baklje, skandiralo se "Makedonija, Makedonija" i uzvikivane su uvredljive poruke protiv vlade Zorana Zaeva. Jednom učesniku protesta je pozlilo, pa je odvežen kolima Hitne pomoći.

Predsedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savet - Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak, prenosi MIA.

"Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promenu ustavnog imena, već i promenu preambule Ustava", rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

"Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspela da izudi svoje zahteve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum se nastoji da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji ", rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Ivanov je rekao da ovaj sporazum otvara više problema, nego što ih zatvara, ali je makedonskom narodu poručio da se ne plaši.

"Držite se, negujte naš večni ideal neposlušnosti. Neće me primorati pritiscima, ucenama i pretnjama. Neću podržati takav štetan dogovor, rekao je Ivanov, koji, kao i obično nije odgovarao na novinarska pitanja.

Prema njegovim rečima, Grčka je ovim sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

"Za ljubav naših predaka, onih koji su čista srca stvorili vekovnu težnju jedne, naše jedine Makedonije, uzdignite se. Istorija nezavisne Makedonije je izbrisana. Sporazumom je uskraćeno pravo nerođenima da budu Makedonci. EU i NATO ne smeju biti alibi za loš dogovor. Ovaj sporazum deli društvo umesto da ga ujedinjuje", poručio je Ivanov.

Vlada: Građani, a ne Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije

Građani, a ne predsednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju.

Han: Ivanov da se ponaša odgovorno

Ivanov bi trebalo da se ponaša odgovorno prema sporazumu Skoplja i Atine o imenu Makedonije, rekao je danas komesar Evropske unije za proširenje Johanes han.

"Nije pristojno od predsednikovog Kabineta da odbije da razgovara sa premijerom i ministrom spoljnih poslova kako bi dobio informacije iz prve ruke. Premijeri i ministri spoljnih poslova poštovali su ustav i mogu samo da insistiram da predsednik preuzme odgovornost. Ne radi se o slaganju sa nečim, ali u demokratiji, morate očekivati da slušate jedan drugog i razgovarate i ne bi trebalo zaboraviti da je šef države na jedan način uzor mnogim ljudima u zemlji", rekao je Han za agenciju MIA.

Han je kazao da predsednik ima određenu poziciju, a stoga i odgovornost i da bi svakako trebalo da bude svestan toga inače šteti kabinetu.

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsednik Ivanov nije uspeo da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - RepublikaSeverna Makedonija.

Vlada je navela da Ivanov nema osećaj odgovornosti i da se koristi manipulacijama, čime nanosi štetu zemlji i njenim građanima i direktno radi protiv jačanja makedonskog identiteta, prenosi MIA.

"Ivanov nije posvećen nalaženju rešenja i ne ulaže napore u pravcu integracije Makedonije u EU i NATO, što predstavlja najviši nacionalni prioritet za građane. Umesto što koči budućnost Makedonije i gura zemlju u izolaciju, za Ivanova bi bilo najbolje da se povuče iz politike. Mi odlučujemo sami o sebi i to su konačno priznali svi susedi, Grčka i međunarodna zajednica. Taj sporazum potvrđuje i jača makedonski etnički i kulturni identitet jednom zauvek", navodi se u saopštenju vlade.

Cipras: Ključno da vlada u Skoplju ispuni dogovorene uslove

Cipras je ocenio danas da je ključno pitanje da li će vlada u Skoplju uspeti da ispuni uslove koji su dogovoreni. Kako kaže, Grčka je kroz sporazum okončala pokušaj krađe istorije, time što dogovor ne prepoznaje makedonsku naciju, već samo pravo na samoopredeljenje, ali ujedno ukazujući poštovanje za identitet stvoren u Makedoniji.

Naglasio je da će obe strane potpisati dogovor, samo ukoliko bude ratifikovan u obe zemlje.

"Srećan sam što sam premijer u vremenu kada je došlo do političke promene u Makedoniji, koja je premijeru Zoranu Zaevu i meni dala prilika da rešimo višedecenijski problem", rekao je Cipras za grčku televiziju "ERT".

Prema njegovim rečima, dve strane su uložile napore da problem reše poštujući vrednosti i ključne pozicije jedni drugih, prenosi ANA.

Stoltenberg: Makedonija dobija poziv u NATO nakon rešenja o imenu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je danas da će Makedonija dobiti poziv za članstvo u Alijansi onog momenta kada u potpunosti bude rešen spor o imenu sa Grčkom.

On je podsetio da je takva odluka doneta još 2008. godine na samitu u Bukureštu.

"Do samita u julu ćemo naći način da pokažemo da stojimo pri toj odluci i da prepoznajemo važnost sporazuma. U isto vreme, ono što je sada bitno je da se dogovor finalizuje i u Skoplju i u Atini", rekao je Stoltenberg, prenosi MIA.

On je kazao da je dogovor između Makedonije i Grčke istorijski i od velike važnosti, ne samo po ove dve države, već i po celu Evropu.

Stoltenberg je, kako kaže, razgovarao sa premijerima Makedonije i Grčke, Zoranom Zaevom i Aleksisom Ciprasom i čestitao im na naporima u "teškom procesu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaev i Dimitrov predstavljaju Ivanovu sporazum o imenu

Izvor: B92, 13.Jun.2018

Makedonski premijer Zoran Zaev i ministar Nikola Dimitrov sastaće se sa predsednikom Đorđem Ivanovim i predstaviće mu postignuti sporazum o imenu države...Ivanov je saopštio da se protivi načinu na koji je postignut sporazum o imenu makedonske države...On smatra da je Skoplje popustilo pred pritiscima...

Nastavak na B92...

Dimitrov: Ivanov neće sprečiti sporazum sa Grčkom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Jun.2018

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je danas da reakcija predsednika Đorđa Ivanova koji je nezadovoljan zbog sporazuma premijera Grčke i Makedonije, neće sprečiti postizanje rešenja dugogodišnjeg spora zbog imena makedonske države. "U ključnim vremenim za državu svi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.