Izvor: B92, 27.Nov.2009, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ime Makedonije i dalje sporno

Skoplje -- Nije postignuti napredak u pregovorima s Grčkom o ustavnom imenu Makedonije, rekao je makedonski premijer Nikola Gruevski nakon sastanka s Jorgosom Papandreuom.

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da je od grčkog kolege Jorgosa Papandreua zatražio da Grčka 7. decembra na sastanku Saveta ministra EU preispita odluku o stavljanju veta i blokadi početak pregovora Makedonije o članstvu u Uniji.

"Ne mogu reći da smo postigli nekakav napredak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pregovorima o ustavnom imenu. Praktično mi je danas bilo saopšteno da grčka strana ostaje na istim pozicijama koje je njihov pregovarač u Njujorku predstavio i o imenu (Makedonije) i identitetu (Makedonaca)", rekao je Gruevski.

Prema izvorima iz Skoplja, Grčka, koja se protivi da Makedonija ima to ime, traži da se njeno buduće ime odnosi i na naciju i na jezik.

Gruevski je ocenio kao pozitivne sve češće razgovore s grčkim predstavnicima.

Današnji sastanak Gruevskog i Papandreua u grčkom gradiću Piliju na tromeđi Makedonije, Albanije i Grčke, gde su s albanskim premijerom Salijem Berišom razgovarali o zaštiti nacionalnog parka Prespansko jezero, drugi je susret dva premijera u poslednjih 40 dana.

Pored pregovora koji se pod okriljem UN održavaju u Njujorku, makedonski premijer očekuje da će biti nastavljen i intenzivni dijalog dve strane koje se spore oko imena Makedonije.

Grčki premijer je posle susreta izjavio da se pitanje o kojem se vodi spor 18 godina "ne može rešiti za nekoliko dana" i izrazio nadu da će rešenje biti nađeno u narednih nekoliko meseci, najviše u roku od jedne godine.

Grčka osporava ime "Republika Makedonija" zato što smatra da se time krade njena istorija i da time Skoplje izražava teritorijalne pretenzije na njenu severnu pokrajinu Makedoniju.

Početkom novembra u Njujorku, gde se uz posredovanje UN vode pregovori, grčka strana je zatražila da Makedonija doda geografsku ili neku drugu odrednicu ispred imena države i da se ta odrednica koristi i za identitet nacije i za jezik.

Ako bi ime bilo "Severna Makedonija", onda bi narod i jezik bili severnomakedonski, naveli su vladini izvori u Skoplju za koju je takav predlog maksimalistički i neprihvatljiv.

Rešenje spora je nametnuto i kao mogući uslov da Makedonija izbegne veto Atine 7. decembra u Briselu na sastanku Saveta ministra EU na kome evropski šefovi diplomatije treba da potvrde odluku Evropske komisije i saopšte datum početka pregovora Makedonije s Unijom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gruevski: Na sastanku s Papandreuom nije bilo napretka

Izvor: Večernje novosti, 27.Nov.2009

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da je od grčkog kolege Jorgosa Papandreua zatražio da Grčka 7. decembra na sastanku Saveta ministra EU preispita odluku o stavljanju veta i blokadi početka pregovora Makedonije o članstvu u Uniji

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.