Izvor: B92, 19.Jun.2010, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje se najviše letuje u Grčkoj

Beograd -- Grčka je i dalje najomiljenija destinacija za letovanje. Najviše građana Srbije će baš tamo otići na more, nešto manje njih u Egipat i Tursku.

I pored toga što se ovog leta može putovati bez viza, ekonomska situacija opredelila je većinu da druge obale Mediterana posete kada dođu neka bolja vremena.

Oni koji se u zadnji čas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluče da idu negde na more obično izaberu Crnu Goru, dok je broj onih koji se posle toliko godina vraćaju hrvatskom Jadranu i dalje skroman.

Oni koji su rešili da se ove godine i pored krize okupaju u moru nemaju mnogo dileme gde će ići na letovanje.

Grčka je i dalje destinacija broj jedan. Domaće agencije spremile su ponude za svačiji džep, od najjeftnijih apratmana na Halkidikiju do luksuznih hotela na ostrvima. Aranžmani se za sada prodaju dobro.

"Već u junu mesecu možemo reći da je prodaja aranžmana za jedno 20 posto bolja nego prošle godine u ovo doba, mada naravno sezona je tek pred nama i tek u septembru-oktobru ćemo moći da damo konačan sud. Za sada je nivo cena aranžmana sličan kao i prošle godine”, kaže Milica Žarković iz agencije "Kontiki".

"Ako uzemmo u obzir prošlu godinu, nije došlo do nikakvih promena u smislu opadanja broja putnika niti bilo šta slično. I ove godine kao i prošle definitivno najtraženija destinacija je Grčka, kako kontinentalni tako i ostrvski deo, a za njima slede Tunis, Turska i Egipat, mada primećujemo da od ukidanja viza sve veće interesovanje vlada za Španiju i Italiju”, kaže Maja Vukić iz agencije "Džoli travel".

Razlog za dobru prodaju pa i veći broj aranžamana koji je već prodat agencije vide u ranim rezervacijama i irst minit ponudama na kojima se može fino uštedeti.

No, ne prodaju se samo jeftini nego i aranžmani za dublji džep. Tako će na Bali, u Meksiko ili na luksuzno krstarenje i ove godine otići jedan broj turista iz Srbije.

"Interkontinentalna putovanja su najekskluzivnija i takođe tu primećujemo znatno, znatno veće interesovanje nego prošle godine, mada tu treba biti obazriv s obzirom na činjenicu da su to aranžmani koji imaju mnogo manji broj putnika nego što su ove masovne destinacije za Tunis, Egipat, Tursku I Grčku. Ti aranžamni imaju veliko interesovanje putnika, ali se ipak radi o manjim grupama", kažu u "Kontikiju".

"Ne možemo reći da su ti najskuplji aranžmani bukvalno rasporadati mada za te aranžmane klijentela uvek postoji, i tu su uvek ti neki najskuplji hoteli u Turskoj na primer koji se među prvima i najbrže prodaju”, kaže Vukićeva.

Tako su uprkos ekonomskoj krizi planuli najskuplji aranžamni poput kružnih tura po Dalekom istoku od Koreje preko Japana i Hongkonga do Filipina. Ona košta 2650 evra po osobi, a po velikom interesovanju i broju putnika prati je tzv. meksičkih tura koje po osobi koštaju 2.490 evra.

I pored dobre prodaje sada na početku leta, pravi podaci, posebno o najskupljim i najluksuznijim putovanjima, i o tome da li se ove sezone putuje više nego prošle biće poznati početkom jeseni.

Ipak i dalje najviše građana na odmor neće ići nigde, već će spas od letnje žege potražiti u kući uz klima-uređaj i ventilator ili u nekoj debeloj hladovini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka je i dalje destinacija broj jedan za Srbe

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Jun.2010

BEOGRAD - Grčka je i dalje najomiljenija destinacija za letovanje. Najveći broj građana Srbije će baš tamo otići na more, nešto manje u Egipat i Tursku. I pored toga što se ovog leta može putovati bez viza, ekonomska situacija opredelila je većinu da druge obale Mediterana posete kada dođu...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.