I Tusk menja ton - pritisak na Nemačku?

Izvor: B92, 09.Jul.2015, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Tusk menja ton - pritisak na Nemačku?

Nakon upozorenja iz SAD-a i stava MMF-a da je restrukturiranje dugova Grčke neophodno, i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je, čini se, omekšao stav.

Tusk je danas izjavio da kreditori Grčke moraju da dostave realan predlog u vezi sa rešavanjem problema ogromnog duga Atine kojoj u ponoć ističe rok za podnošenje plana reformi, koji bi joj omogućio sporazum za poveriocima.

"Realan predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčke će morati da bude praćen podjednako realnim predlogom kreditora o održivosti duga, jer ćemo jedino tada dobiti situaciju koja je povoljna za obe strane", rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare sa luksemburškim premijerom Gzavijeom Betelom u Luksemburgu, prenosi agencija Frans pres.

"Imamo samo tri dana da rešimo grčku krizu. Spremni smo da uradimo sve što je potrebno kako bismo zaštitili stabilnost u evrozoni. Razgovarao sam danas sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i nadam se da ćemo danas primiti konkretne i realne predloge Atine", dodao je Tusk, koga citira i britanski list Gardijan.

Prenoseći tu njegovu izjavu, Gardijan ocenjuje da Tusk na taj način vrši dodatan pritisak na Nemačku, ocenjujući da pokazuje da je poruka iz Vađingtona konačno stigla u Evropu.

To, kako navode, ide u prilog Grčkoj, ali i problematično za Nemačku.

Pre samo četiri dana, po završetku samite evrozone, Tusk je bio oštar i izričit u oceni da je ovo najteži trenutak u istoriji Evropske unije i da je poslednji rok da se nađe rešenje za Grčku nedelja.

Premijer Grčke Aleksis Cipras danas će, kako je najavio, u Briselu izneti veoma konkretan predlog reformi kreditorima, koji podrazumeva i restrukturu grčkog duga.

On je juče poslanicima Evropskog parlamenta poručio da želi održiv sporazum i da je rezultat referenduma, na kome su Grci rekli "Ne" strogim merama štednje, mandat za pravedniji sporazum, a ne za raskid veza s Evropom.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame upozorila je Evropu da bi dozvoljavanje finansijskog i ekonomskog kolapsa Grčke bila geopolitička greška.

Izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard izjavila je da je restrukturiranje duga Grčke "neophodno" u okviru pregovora Atine i EU o finansijskoj sudbini te zemlje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.