Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Mar.2018, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski osumnjičen i u slučaju Aktor

Makedonsko Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je danas istragu protiv bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog zbog favorizovanja grčke kompanije Aktor za izgradnju autoputa Demir Kapija - Smokvica.

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Fatime Fetai je rekla da je grčki Aktor na insistiranje Gruevskog izabran za izgradnju te deonice >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << autoputa na jugu Makedonije, iako je italijanska kompanija Toto imala bolju ponudu.

Pored Gruevskog u slučaju nazvanom "Aktor" osumnjičen je i tadašnji ministar za saobraćaj i veze Makedonije Mile Janakieski.

Prema Specijalnom tužilaštvu, Gruevski je Janakieskom naložio da eliminiše italijansku kompaniju, budući, kao što je rekao, Toto u Makedoniji "zastupaju komunjare (članovi konkurentske partije SDSM)" i da dodeli izgradnju grčkom Aktoru.

Tadašnji ministar za transport i veze je, navodi se, naložio članovima komisije da izaberu Aktor, čime je država oštećena za 7.811.593 evra.

Pored toga, kako prenose mediji, u slučaju "Aktor" ima sumnji i za pranje para, koje je sprovodeno preko četiri kompanije koje su zaposlenima isplaćivale ogromne plate, koje su odmah u mestu Negotino na jugu zemlje pretvarane u evre i davane Grcima na ruke.

Na taj način je, prema Specijalnom tužilaštvu, "oprano" 31.856.811 evra u periodu od 2012. do 2016. godine. Protiv grčke kompanije Aktor se za izgradnju autoputa kroz Makedoniju, prema ranijim informacijama, istraga vodi i u Grčkoj.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Gruevski osumnjičen i u slučaju Aktor

Izvor: Beta, 21.Mar.2018

Makedonsko Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je danas istragu protiv bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog zbog favorizovanja grčke kompanije Aktor za izgradnju autoputa Demir Kapija - Smokvica.  Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Fatime Fetai je rekla da je grčki...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.