Grčki sud: Smanjenje mirovina neustavno

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Jun.2015, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki sud: Smanjenje mirovina neustavno

ATENA - Vrhovni upravni sud Grčke - Državni savjet u srijedu je naložio Vladi čija je blagajna kronično prazna, da poništi odluku o smanjenju mirovina iz 2012. godine jer je neustavna.

Takva odluka je bila dio politike štednje koja je uvjet za isplatu međunarodne kreditne pomoći grčkoj državi.

Odluka najvišeg organa upravnog pravosuđa, očekivana mjesecima, dodatno će zakomplicirati posao vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Aleksisa Ciprasa koji čeka hitna sredstva od poverilaca, a pred njim su i njihovi novi zahtjevi za proračunske uštede.

Odluka Državnog savjeta nema retroaktivno djelovanje, ali zahtijeva da se osnovne i dopunske mirovine vrate na razinu iz jeseni 2012. godine, prije no što su u studenome te godine zakonom mirovine smanjene za pet do 10%.

Mnogi umirovljenici i njihova udruženja podnijeli su žalbu na taj zakon kojem su prethodila druga smanjenja mirovina.

Grčki Državni savjet je primio mnogobrojne žalbe na mjere štednje Vlade, donošene često pod pritiskom i po hitnoj proceduri, od 2010. godine, od kada izbegjava bankrot zahvaljujući međunarodnoj financijskoj pomoći.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.