Izvor: RTS, 09.Okt.2020, 10:42

Grčki ministar spoljnih poslova u Prištini

Šef grčke diplomatije Nikos Dendias boravi u Prištini gde se sastao sa predstavncima privremenih kosovkih institucija. Nakon susreta sa kosovskim premjerom Avdulahom Hotijem je saopšteno da su razgovarali o političkim zbivanjima na Kosovu, produbljivanju saradnje uglavnom na ekonomskom polju, kao i dijalogu Beograda i Prištine.
Nikos Dendias je tokom razgovora sa kosovskim premijerom rekao da je njegova poseta, između ostalog, pokazatelj regionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnje među susedima i dodao da je Grčka posvećena pružanju pomoći Kosovu.

"Grčka je i dalje posvećena pružanju pomoći Kosovu na njegovom evroatlantskom putu, kao i u daljem obogaćivanju ekonomske saradnje dve zemlje", rekao je Dendias, prenosi kosovska vlada u saopštenju.
Upitan o grčkom stavu prema statusu Kosovu, rekao je da je "to stvar uspostavljanja odnosa između dve države". 
Hoti i ministar Dendias obavezali su se da će produbiti ekonomsku saradnju, sa posebnim naglaskom na energiju.
Razgovarali su još o političkim zbivanjima na Kosovu, produbljivanju saradnje uglavnom na ekonomskom polju, kao i dijalogu Beograda i Prištine.
Stubla: Poseta grčkog ministra od posebne važnostiAvdulah Hoti je poručio da je podržavajuća uloga Grčke za Kosovo veoma važna, jer je ona članica EU i NATO-a.
"Sa Grčkom smo izgradili konstruktivne i održive odnose a ova poseta je još jedan korak ka produbljivanju naših ekonomskih i političkih odnosa", napisao je Hoti na Tviteru
Grčkog ministra je na aerodromu dočekala kosovska ministarka Meljiza Haradinaj Stubla i poručila da je poseta grčkog ministra Kosovu od posebne važnosti.
"Kao što znate, osim što je članica Evropske unije, Grčka je i zemlja u regionu. Stoga, uprkos činjenici da je među pet država EU koje nisu priznale Kosovo, Grčka je postavila visok standard saradnje i konstruktivnosti prema Kosovu. I kao što znate, to je takođe dobar signal da se naša veza produbljuje, odnosi se intenziviraju. Ali, takođe se gradi vrlo jaka osnova kako bi se izgradila naša težnja koja ide ka priznavanju", rekla je Stubla.

Ministarka Stubla je takođe rekla da veruje da je ovo veoma važan događaj za Kosovo i da će tokom dana biti vremena i mogućnosti za detaljan razgovor o područjima i zajedničkom interesu u kojima bi mogli da rade na produbljivanju i jačanju bilateralnih odnosa. 
Grčki ministar sastaće se i sa predsednicom parlamenta Vjosom Osmani.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.