Grčki giros - pita! Najbolji recept!

Izvor: Svet plus, 01.Dec.2020, 10:52

Grčki giros - pita! Najbolji recept!

Pred vama je najbolji recept! Giros je tradicionalno grčko jelo od mesa, pečeno na vertikalnom ražnju. Služi se kao sendvič, sa paradajzom, lukom i tzatziki sosom, umotan u pita hleb. Giros vodi poreklo od turskog doner ćevapa. Kasnije je donet u Solun odakle se raznim varijacijama raširio po celoj Grčkoj kao i na Kipru.

Možete ga spremiti i sami i uživati u divnom ukusu i u nastavku recept:

Potrebno je:

• 600 gr pilećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << belog mesa i ulje za prženje,

• Začini za piletinu: vegeta, origano, bosiljak, ruzmarin, aleva paprika, so, nana, (po 1 kašičica)

• 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

• Tortilje-možete kupiti gotove ili ih sami napraviti od sledećih sastojaka:1 sveži kvasac, 600gr brašna, voda, so i šećer.


• Tzatziki salata: 1 sveži krastavac, 3 čena belog luka, 400ml pavlake

• Ostalo:

2 paradajza, 1-2 glavice crvenog luka I pomfrit 1 kg

Priprema:


Iseckati belo meso na sitne komadiće.Pomešati ulje i začine, zatim dodati piletinu, pa sve dobro izmešati i ostaviti da odstoji u frižideru oko 1h kako bi upilo začine.

Tortilje

Ako ste rešili da sami naprvite tortilje postupak je sledeći:

U 400 ml mlake vode staviti kvasac i kašičicu šećera da nadođe, pa zamesiti sa 600 gr brašna i kašičicom soli i ostaviti da naraste oko 30 minuta. Od ovako pripremljenog testa zamesiti 6 jufki i ostaviti da „odmore “15-ak min. Svaku jufku istanjiti oklagijom sto je moguce tanje i peci jednu po jednu na malo nauljenoj tepsiji (ringla ukljucena na maximum).Ne treba dugo da se peku da ne bi bile tvrde, dakle samo da porumene.

Tzatziki salata

Oljuštiti krastavac i izrendati na najsitnije rende,malo posoliti i dobro ocediti od soka. Dodati sitno seckan beli luk i pavlaku, sve dobro promešati.

Ispržiti pomfrit!

Tortilju premazati tzatziki salatom,na sredinu staviti pileće meso,preko mesa kolutove paradajza,kolutove luka i pomfrit.

Donji deo tortilje saviti do pola, pa strane preklopiti jednu preko druge. Tako uvijenu umotati do pola salvetom ili folijom da se učvrsti.

Prijatno !
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.