Grčki bankrot košta 1.000 mlrd. EUR

Izvor: BKTV News, 06.Mar.2012, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki bankrot košta 1.000 mlrd. EUR

Ukoliko bi došlo do nekontrolisanog bankrota Grčke, to bi evrozonu koštalo više od hiljadu milijardi evra. Italiji i Španiji bi verovatno bila potrebna međunarodna finansijska pomoć kako bi se izbeglo širenje dužničke krize, saopštio je Međunarodni institut za finansije (IIF).
Ta organizacija, koja u pregovorima o otpisu dela grčkog duga predstavlja privatne kreditore, navodi u dokumentu do kojeg je došao Rojters >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da je 'teško precizno izračunati štetu, ali bi ona veoma verovatno premašila iznos od bilion evra'.
IIF želi da privatni vlasnici grčkih obveznica do isteka roka u četvrtak prihvate zamenu tih hartija za one sa nižom vrednošću, kako bi dug zvanične Atine bio smanjen za oko 100 milijardi evra.
Ukoliko taj poziv ne urodi plodom, Evropska centralna banka će verovatno pretrpeti veliku štetu, navodi se u dokumentu, koji sadrži procenu da ta banka poseduje grčke obveznice u vrednosti od 177 milijardi evra i da je to dvostruko više od njene kapitalne baze.
Mogući nekontrolisani bankrot Grčke bi doveo do potrebe za značajnom finansijskom pomoći za Španiju i Italiju, što bi moglo da košta još 350 milijardi evra, dok bi troškovi dalje pomoći Irskoj i Portugaliji mogli da iznose čak 380 milijardi evra u narednih pet godina, procenio je IIF.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.