Grci se naljutili na Tomislava Nikolića

Izvor: Kurir, 25.Okt.2012, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci se naljutili na Tomislava Nikolića

Intervju koji je dao predsednik Srbije ni u kom slučaju nije u skladu s visokim nivoom odnosa naše dve zemlje i dugogodišnjom podškom koju je Grčka pružala Srbiji u teškim vremenima. rekao je portparol Grigoris Delavekura

ATINA - Grčko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je ambasadoru Srbije u Atini nezadovoljstvo zbog izjave predsednika Tomislava Nikolića da razume probleme s kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se Makedonija suočava u vezi s pitanjem ustavnog imena, saopštio je danas u Atini portparol grčkog Ministarstva.

"Taj intervju koji je dao predsednik Srbije ni u kom slučaju nije u skladu s visokim nivoom odnosa naše dve zemlje i dugogodišnjom podškom koju je Grčka pružala Srbiji u teškim vremenima. Niti je u skladu s tradicionalnim prijateljskim osećanjima koja povezuje dva naroda", rekao je portparol Grigoris Delavekuras na brifingu za novinare, navodi se na sajtu grčkog ministarstva.

Delavekuras je kazao da je, po instrukcijama šefa grčke diplomatije Dimitrisa Avramopulosa, Generalni direktorat Ministarstva spoljnih poslova Grčke za politička pitanja izrazio ambasadoru Srbije Draganu Županjevcu nezadovoljstvo zbog dela intervjua Nikolića u kojem je govorio o sporu Makedonije s Grčkom oko imena.

Nikolić je, u intervjuu makedonskoj Televiziji "Sitel", uoči sutrašnje posete Skoplju, izjavio da je Srbiji prepreka na evropskom putu to što neće da prihvati da joj se oduzme deo teritorije, a Makedoniji što odbija da prihvati da se odrekne imena, grba i zastave.

"Znam da Makedonija, dokle god ima taj naziv, grb i zastavu i dokle god oni budu problem Grčkoj, neće moći da bude članica Evropske unije... Kao što vi, čini mi se, bez ugroženosti teritorije, samo sa ugroženošću ponosa, odbijate da prihvatite ono što vam nameću, tako i mi odbijamo da prihvatimo oduzimanje teritorije, što je mogo teži zahtev", rekao je Nikolić.

Nikolić je poručio Makedoncima da Srbija ima razumevanja za problem njihove države, ali i ukazao da je ta zemlja priznala nezavisnost srpske pokrajine.

"Mi vas poznajemo kao Makedoniju, a ne kao bivšu jugoslovensku republiku, što svet zahteva i što je i Makedonija morala da prihvati da bi nastavila da živi i da se bori. Gledajte da ispunite sve uslove. Znam da nećete ispuniti uslov koji bi ponizio Makedoniju i ja to cenim, ali gledajte da ponekad svoje političare navedete na to da poštuju stav Srbije da bez Kosova i Metohije neće u EU", rekao je Nikolić.

On smatra da Makedonija ima sličan problem kao Srbija i da će se, ukoliko bude uporno insistirala na tome da ono što je njeno bude njeno, naći na lošoj listi.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.