Grci rešili da iznajmljuju Akropolj

Izvor: B92, 17.Jan.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci rešili da iznajmljuju Akropolj

Atina -- Grčka je odlučila da dozvoli eksploataciju u reklamne svrhe svojih poznatih arheoloških spomenika i nalazišta, uključujući i Akropolj.

Ova inicijativa grčkog ministarstva kulture je oštro kritikovana u delu javnosti i među arheolozima koji je smatraju svetogrđem.

Odluka o "komercijalizaciji" Akropolja, doneta u trenutku kada prezadužena Grčka pokušava da napuni javnu kasu, deo je odredbi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje imaju za cilj da "olakšaju" pristup grčkom kulturnom nasleđu i time poboljšaju njegovu promociju, navode u ministarstvu.

Prikupljena sredstva biće namenjena Fondu za zaštitu i održavanje arheoloških resursa.

Nedavno je bivši zamenik ministra Gerasimos Giakumatos je izjavio da Akropolj i druga arheološka nalazišta u Grčkoj treba rentirati kako bi se ublažila dužnička kriza. Ideja bivšeg zamenika ministra je odmah našla na oštre kritike lokalnih medija i javnosti.

Do sada je samo nekolicina ljudi, među kojima su kanadska rediteljka grčkog porekla Nia Vardalos i američki Frensis Ford Kopola, imali priliku da snimaju na Akropolju, dok su snimanja i fotografisanja spomenika u reklamne svrhe bili strogo zabranjeni.

Ministarstvo kulture je u svom cirkularnom pismu iz decembra 2011. utvrdilo pravila iznajmljivanja arheoloških lokaliteta, uključujući cenu od 1.600 evra na dan za profesionalno snimanje na Akropolju.

Želeći da napomene da će njegova glavna briga i dalje biti da zaštiti nacionalno kulturno blago, ministarstvo ističe da će za "iznajmljivanje" ovih lokaliteta biti potrebno ispuniti niz uslova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grci riješili da iznajmljuju Akropolj

Izvor: Capital.ba, 17.Jan.2012

ATINA, Grčka je odlučila da dozvoli eksploataciju u reklamne svrhe svojih poznatih arheoloških spomenika i nalazišta, uključujući i Akropolj. Ova inicijativa grčkog ministarstva kulture je oštro kritikovana u dijelu javnosti ..

Nastavak na Capital.ba...

Akropolj će se iznajmljivati za snimanje reklama

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jan.2012

ATINA - Grčka je odlučila da dozvoli eksploataciju u reklamne svrhe svojih poznatih arheoloških spomenika i nalazišta, uključujući i Akropolj, saopštilo je danas grčko ministarstvo kulture.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.