Grci odbili da isporuče Vilovskog

Izvor: Politika, 13.Jul.2010, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci odbili da isporuče Vilovskog

Odlukom grčkog Vrhovnog suda nekadašnji sekretar vladike Artemija juče pre podne pušten iz pritvora. – Ministarstvo pravde nije obavešteno o ovoj odluci

Vrhovni sud Grčke odbio je juče zahtev Ministarstva pravde za ekstradiciju raščinjenog protosinđela Simeona (Dejana) Vilovskog, protiv koga je Viši sud u Beogradu pokrenuo istragu zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Odlukom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grčkog suda, nekadašnji lični sekretar vladike Artemija, umirovljenog episkopa raško-prizrenskogjuče pre podne pušten je iz pritvora u kome se nalazio od 11. marta kada je, po međunarodnoj poternici, uhapšen u predgrađu Soluna.

Prema rečima Branislava Tapuškovića, branioca Simeona Vilovskog, grčki sud je zahtev za ekstradiciju njegovog branjenika odbio s obzirom na to da je poslat „bez ikakvih dokaza”.

– Areopag, grčki Vrhovni sud, ukinuo je odluku prvostepenog suda da Vilovski bude izručen Srbiji, a potom doneo rešenje kojim se zahtev za ekstradiciju odbija. Sud, odnosno veće sastavljeno od sedam sudija, 6. jula je održao suđenje i posle višečasovnog većanja doneo odluku da ne usvoji molbu srpskog Ministarstva pravde za izručenje Vilovskog. Ta odluka je, međutim, tek juče saopštena – objašnjava Tapušković.

Na pitanje hoće li se njegov branjenik vratiti u Srbiju, Tapušković odgovara da Vilovskom tako nešto „ne pada na pamet” budući da je Viši sudu Beogradu doneo rešenje kojim mu se određuje pritvor.

– Istog trenutka kada bi ušao u Srbiju, Vilovski bi bio uhapšen. On će verovatno u Grčkoj sačekati kraj sudskog postupka pošto očekujem da će mu se suditi u odsustvu – kaže Tapušković.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je juče da još nije dobilo zvanično obaveštenje od nadležnih organa Grčke o statusu zahteva za izručenje Vilovskog.

Viši sud u Beogradu pokrenuo je, sredinom februara, istragu protiv Predraga Subotičkog, direktora Eparhijskog centra „Rade Neimar” i nedavno raščinjenog Simeona Vilovskog. Istraga protiv njih pokrenuta je zbog sumnje da su nezakonito prisvojili 350.000 evra, namenjenih za obnovu sakralnih objekata na Kosmetu. Krivičnu prijavu protiv dvojice osumnjičenih podneo je Sveti arhijerejski sinod, koji je početkom februara doneo odluku da pokrene kanonski postupak protiv vladike Artemija. Kako su tada isticali članovi „crkvene vlade”, u „problematičnim transakcijama nema prisustva episkopa raško-prizrenskog, ali je njegova odgovornost u tome što je dao prevelika ovlašćenja svojim saradnicima”. Kao jedan od svedoka u istrazi saslušan je i vladika Artemije, koji je na poslednjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora početkom maja razrešen upravljanja Eparhijom.

Za Vilovskog, vladika Atanasije, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački,u vreme kada je bio privremeni administrator Eparhije raško-prizrenske, izjavio je da je proneverio novac od narodnih kuhinja na Kosmetu, kao i da je od tih para „zidao i gradio”, pa i da poseduje kuću u Grčkoj, upravo u Solunu gde je i uhapšen. Tada je isticano da je Vilovski postao i klirik Grčke pravoslavne crkve, ali, kako je objašnjavano, to neće sprečiti da se protiv njega vodi postupak za utvrđivanje odgovornosti.

Odlukom crkvenog suda Eparhije budimljansko-nikšićke lični sekretar vladike Artemija lišen je svešteničkog i monaškog čina i vraćen u red laika sa svetovnim imenom Dejan Vilovski, a isključen je na tri godine iz crkvene zajednice. Veliki crkveni sud Srpske pravoslavna crkve potvrdio je ovu presudu 11. juna „jednoglasnom odlukom”, čime je ona postala izvršna i konačna.

M. Derikonjić

objavljeno: 13/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.