Grci, ne pomaže vam ni otpis duga

Izvor: B92, 12.Feb.2015, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Grci, ne pomaže vam ni otpis duga"

Novi otpis duga neće pomoći Grčkoj da izađe iz aktuelne krize, izjavio je guverner Centralne banke Nemačke (Bundesbanke) Jens Vajdman.

"Budući da je dospeće grčkog duga na naplatu dugoročno, a prosečna kamatna stopa vrlo niska, dodatni otpis duga neće značajnije izmeniti situaciju u pogledu likvidnosti Grčke", rekao je Vajdman na jednom bankarskom kongresu u Londonu, prenosi Frans pres.

"Osim toga, dodatno labavljenje dogovorenih uslova bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo kontraproduktivno po nastojanja grčke vlade da povrati poverenje investitora u održivost grčkog duga, i takođe bi donelo trošak poreskim obveznicima u drugim članicama evrozone", upozorio je nemački guverner.

Vajdman je istakao da je u interesu Grčke da uradi ono što je potrebno kako bi se izborila sa aktuelnim strukturnim i fiskalnim problemima.

"Grčkoj će i dalje biti potrebna pomoć, ali pomoć jedino može da bude data ako se sklopljeni ugovori poštuju", zaključio je Vajdman.

On se, takođe, osvrnuo na nedavnu odluku Evropske centralne banke (ECB) o otkupu obveznica oslabljenih članica evrozone u ukupnoj vrednosti od 1.000 milijardi evra, radi podsticanja inflacije u evozoni i pokretanja privrednog rasta.

"Prema mom mišljenju, nije bilo hitne potrebe za ovom merom. Ono što trenutno vidimo je dezinflatorni proces, a ne deflatorna spirala smanjenja cena i plata", poručio je Vajdman i dodao da je nizak nivo inflacije pre svega posledica pada cena energenata, što, smatra on, više deluje kao ekonomski stimulans za evozonu a ne nagoveštaj neposredne deflacije.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

„Grci, ne pomaže vam ni otpis duga“

Izvor: Capital.ba, 13.Feb.2015, 08:11

ATINA, Novi otpis duga neće pomoći Grčkoj da izađe iz aktuelne krize, izjavio je guverner Centralne banke Njemačke (Bundesbanke) Jens Vajdman. „Budući da je dospjeće grčkog duga na naplatu dugoročno, a prosječna kamatna stopa vrlo niska, dodatni otpis duga neće značajnije izmjeniti situaciju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.