Grci bi da se što pre reše bankrota

Izvor: B92, 30.Nov.2011, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci bi da se što pre reše bankrota

Atina -- Grčka želi brzo otpočinjanje pregovora sa evrozonom o sporazumu o novoj pomoći za spasavanje koji je od ključnog značaja za tu prezadužnu zemlju,.

"Naš cilj je da otpočnemo pegovore o tom programu što je pre moguće", navelo je grčko ministarstvo finansija ministarstvo nakon što su ministri finansija evrozone sinoć postigli sporazum o puštanju sledeće tranše iz prošlogodišnjeg međunarodnog zajma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za spasavanje Grčke koja treba da otkloni neodložnu pretnju bankrota te zemlje.

Ministarstvo je takođe saopštilo da su u Briselu zvanično otpočeli pregovori Grčke sa privatnim kreditorima čiji je cilj da oni prihvate otpisivanje 50 odsto vrednosti grčkog duga kako bi se on učinio održivim.

Evrozona je u oktobru dogovorila drugi paket za spasavanje Grčke, ponudivši smanjenje dužničkog opterećenja te zemlje za 100 milijardi evra, ali je finalizaciju tog sporazuma, zajedno sa puštanjem šeste tranše iz prošlogodišnjeg paketa, zakočilo kašnjenje reformi u Grčkoj. Drugi paket, koji će trajati do 2014, takođe uključuje 100 milijardi evra novih zajmova i još 30 milijardi evra u gotovini za dokapitalizaciju banaka, pogodjenih otpisom grčkih dugova.

"Zvanično su počeli pregovori između Grčke i privatnih kreditora uz učešće radne grupe evrozone, Evropske komisije, Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB)", navedeno je u saopštenju ministarstva.

EFSF je osnovan radi podrške finansijski oslabljenim članicama evrozone, kao što su Portugalija i Irska, posle odobravanja prve pomoći EU i MMF za spasavanje Grčke u maju prošle godine.

Ministri finansija evrozone su saopštili da će taj monetarni blok odblokirati svoj udeo od 5,8 milijardi evra u tranši od osam milijardi evra (10,7 milijardi dolara) iz prošlogodišnjeg paketa za spasavanje Grčke, blokiranoj od avgusta zbog kašnjenja grčkih reformi.

"Veoma sam zadovoljan. Sledeća tranša predstavlja veoma dobar signal za Grčku", rekao je grčki ministar finansija Evangelos Venizelos.

Očekuje se da će MMF, čije učešće u šestoj tranši za Grčku iznosi 2,2 milijarde evra, odlučiti o puštanju tog svog udela 5. decembra, rekao je Venizelos. On je dodao da je evrogrupa odlučila da ubrza pregovore o drugom paketu pomoći za Grčku i pregovore sa bankama "sa ciljem da procedure budu okončane u januaru".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.