Izvor: Deutsche Welle, 25.Jun.2021, 10:20

Gde Nemci ove godine letuju?

Nemci su ponovno počeli da putuju. Najviše se traže Majorka i grčka ostrva, a neke destinacije već su poskupele. Uočava se još jedan trend: zbog sigurnosti, ponovo se putovanja više rezervišu uživo u agencijama.

S početkom sezone letnjih raspusta u nemačkim saveznim pokrajinama, počeo je da raste i broj rezervacija za turistička putovanja. Kako saopštava DRV, krovno udruženje nemačkih turističkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << agencija, Nemci su tokom proleća uglavnom rezervisali odmore za kraj ove i za sledeću godinu, a sada, kad se manje-više zna kakvi su uslovi putovanja ovog leta, odjednom je porastao broj rezervacija za špic letnje sezone.

Popularno Sredozemlje i ciljevi za one koji putuju automobilom

Među najomiljenija odredišta spadaju Majorka i grčka ostrva. Tamo su najpre ukinuli ograničenja za turiste. Letovi i paket-aranžmani već sada su osetno poskupeli za neka od tih odredišta. Porastao je i broj rezervacija za istočno Sredozemlje, u šta spada i turska rivijera.

Potražnja je takođe porasla i za Egipat i Portugaliju, a naročito za one destinacije do kojih se može stići automobilom, poput Hrvatske i Austrije. Od tog trenda, koji je ove godine pojačan zbog pandemije, profitiraju i Švajcarska, poljska obala na Baltiku i naravno domaća letovališta na Severnom i Baltičkom moru, kao i na jugu Nemačke.

Krenula je i potražnja za dalekim turističkim ciljevima poput Dominikanske Republike ili Maldiva, iako, kako navode u DRV, leto nije glavna sezona za ta odredišta.

Pošaljite Facebook Twitter EMail Facebook Messenger Web Whatsapp Web

Trajni link https://p.dw.com/p/3uH1i

Porasle cene

Uočljiv je još jedan fenomen: kako javlja javni servis ARD, Nemci su spremni da ove godine dublje zavuku ruku u džep i da potroše više na dugo očekivani odmor. Zato raste potražnja za luksuznijim smeštajem, na odmoru se ostaje duže od uobičajenog i ne gleda se više na svaki cent prilikom rezervacije nekih dodatnih usluga.

Sve to se dešava uprkos tome što su cene više nego u običnim sezonama. Razlog za to je činjenica da su mnogi hoteli i ove godine ostali zatvoreni, što dugotrajno, što privremeno, zbog finansijskih poteškoća ili nedostatka radne snage. Na Majorci je samo 63 hotela ponovno otvorilo svoja vrata, što naravno poskupljuje ponudu.

Slično je i sa letovima. Mnoge avio-kompanije još nisu stavile u saobraćaj sve svoje avione, a mnoge od njih, poput američke „Delte“, u potrazi su za pilotima, jer su se mnogi tokom pandemije preorijentisali na neke druge izvore prihoda.

Povratak stare dobro turističke agencije

U DRV ističu da se Nemci u sezoni 2021. ponovno vraćaju klasičnim aranžmanima koji se bukiraju direktno u poslovnicama turističkih kompanija. „Sa zadovoljstvom primećujemo da Nemci u ovoj sezoni ponovno rezervišu direktno u poslovnicama i daju prednost paušalnim putovanjima za koje postoji visok stepen bezbednosti povratka novca u slučaju nepredviđenog razvoja događaja. Primećujemo da se mušterije više informišu o svim detaljima prilikom rezervacije“, navodi se u saopštenju DRV.

Razgovor uživo s osobom u turističkoj agenciji uliva više poverenja od anonimne rezervacije na internetu. Da li to znači da se vraća već otpisan načina organizovanja godišnjeg odmora?

Raspoloženje turističkih radnika „osetno se popravilo“, kaže direktor DRV Norbert Fibig. Ali istovremeno dodaje: „Od normalne godine smo još uvek veoma daleko. Do kraja maja zabeležena je samo četvrtina rezervacija za leto u odnosu na godine pre pandemije“, zaključuje Fibig.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.