Evropa pravi veliku grešku sa Grčkom koja može izazvati katastrofu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2015, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropa pravi veliku grešku sa Grčkom koja može izazvati katastrofu"

Ekonomska kriza u Grčkoj može izazvati katastrofu u evrozoni, ako to pitanje ne bude rešeno u narednih nekoliko dana, smatra poznati ekonomista Džefri Saks.

 - U Evropi postoji ideja: nećemo platiti ni centa za vas, već smo platili i nemamo nameru više da damo ni cent. To će dovesti do katastrofe u Evropi, ako to pitanje ne bude rešeno bukvalno u narednih nekoliko dana. Evropa i Grčka se nalaze na stadijumu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << apsolutnog bankrotstva i potpunog kraha. One neće realizovati program o kojem govore. To je nemoguće. Taj program je propao -izjavio je Saks na ekonomskom forumu u Boau, gradu na južno-kineskom ostrvu Hanan.

Saks, kojeg je list "Tajm“ proglasio najboljim ekonomistom na svetu, smatra da problem Grčke u mnogome zavisi od političkih faktora.

- Pre svega to je političko pitanje. Bez obzira što je Grčka mala privreda - to je politički problem. Smatram da Evropa pravi veliku grešku, stvarajući pretnju čitavoj evrozoni, umesto da pomogne Grčkoj da oslabi duboku krizu u kojoj se nalazi - izjavio je ekspert.

Prema mišljenju Saksa, "politika je stala na put zdravom načinu makroekonomskog upravljanja u Evropi“.

Međunarodna rejting agencija "Fič“ u subotu je snizila dugoročni kreditni rejting Grčke u stranoj i domaćoj valuti sa "B“ na "CCC“.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.