EU: pakt o konkurentnosti postao jabuka razdora

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2011, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: pakt o konkurentnosti postao jabuka razdora

11.02.2011. -

Novost iz Atine: Grci mogu da prolongiraju dugove na celih 30 godina. U svakom slučaju takvu mogućnost ne isključuje šef Evrogrupe Žan Klod Junker, koji je boravio u poseti zemlji. Ideju je podržao ministar finansija Holandije jan Kis de jager. Sa ogradom: odlaganje najviše na sedam godina.

Za vašu informaciju: prošle godine zemlje EU zajedno sa MMF dale su za spasavanje grčke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ekonomije koja tone sumu od 110 milijardi evra. Ne bez nadoknade: kredite nove i stare treba vratiti. Do 2013. godine deficit državnog budžeta Grka približiće se cifri od 160% unutrašnjeg bruto proizvoda – neoboriv rekord po merilima EU.

Žalosno stanje grčkih finansija javna je tajna. Dužnički problem unutar EU stekao je karakter hronične bolesti. Trenutni u dugoročni projekti finansijskog oporavka alijanse dopunio je Pakt o konkuretnosti koji je krajem prošle nedelje iznela Nemačka, uz podršku Francuske. Reč je, po rečima Nikole Sarkozija, o jačanju ekonomske konvergencije u zoni evra. Plan od 6 tačaka pretpostavlja koordinaciju poreske i socijalne politike, samoograničenja u dužničkom delu budžeta.

Svoje mišljenje o tome izražava naše ekspert, akademik Vjačeslav Senčagov, rukovodilac Centra za finansijsko-bankarska istraživanja Ekonomskog instituta RAN.

Faktori koji su stvorili takvu postavku pitanja kao što je koordinacija ekonomske, budžetske, poreske politike, sasvim su jasni. Ni Francuska, ni Nemačka ne bi htele da budu svojevrsni donatori u otplati dugova, koje su nagomilali članovi unije. Pokušaj izvesne standardizacije ekonomske politike, jednak odnos zemalja prema nedopustivosti preteranih dugova takođe je jasan. Pitanje je koliko je realno rešavanje problema u kratkom roku. Teško da je to moguće učiniti. Ekonomski potencijali veoma se reazlikuju. U perspektivi, naravno, potrebno je ići putem koordinacije ekonomske politike. Ali treba realno videti ograničenja koja postoje sa tačke gledišta socijalnih standarda. Ona u raznim zemljama nisu jednaka. Isforsirano rešenje, kako mi se čini, teško da je ostvarljivo.

Uz postojeća neslaganja teško je očekivati da će samit EU krajem marta utvrditi sporni pakt. Najverovatnije ga očekuje dug i trnovit put usaglašavanja i uslovljavanja. Ali tešnja integracija objektivno već kuca na vrata zone evra.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Nova godina

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.