EIB finansira izgradnju Koridora 10

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 23.Okt.2009, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EIB finansira izgradnju Koridora 10

Luksemburg -- Premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Evropske investicione banke (EIB) Filip Majstad potpisalli su ugovor o finansiranju izgradnje Koridora 10.

Potpisivanjem tog ugovora, vrednog 384 miliona evra, potpuno je zatvorena finansijska konstrukcija za završetak južnog dela drumskog koridora 10, najprometnijeg putnog pravca kroz Srbiju kojim se centralna Evropa povezuje sa Grčkom i Malom Azijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Reč je o deonici Grobovnica-Levosoje u dužini od 75 kilometara.

Premijer Cvetković je posle potpisivanja izjavio da se ovim kreditom zatvara finansiranje i izgradnja koridora 10 kroz Srbiju i dodao da je u razgovoru sa predsednikom EIB Mejstatom dobio uveravanja da će EIB finansirati i krak koridora 10 od Niša do bugarske granice.

Predsednik EIB Mejstat je naglasio veliki značaj finansiranja infrastrukturnih projekata u Srbiji i dodao da se potpuno slaže s ocenom Cvetkovića o značaju kreditiranja srpskih malih i srednjih preduzeća i podrške krupnim direktnim stranim investicijama, što jamči otvaranje novih radnih mesta.

Cvetković je rekao da bi predstojeće otvaranje isturenog ureda EIB u Beogradu trebalo da znatno proširi i ojača i dosad dobru saradnju EIB i vlade Srbije.

Mejstat je rekao da je Koridor 10 veliki evropski projekat koji članice Evropske unije treba direktno da poveže sa državama zapadnog Balkana koje žele da postanu članice EU.

U razgovoru Cvetkovića i Mejstata je naglašeno da je Evropska investiciona banka rešena da podrži ekonomski oporavak i pomogne Srbiji da napreduje na putu za uključivanje u Evropsku uniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.